Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

Dotkom

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

A vártnál nagyobb árbevétel-visszaesésről, EBITDA-apadásról és a nettó nyereség csökkenéséről számolt be a Magyar Telekom első negyedéves gyorsjelentésében. Egy pozitívum van, kevesebbet költöttek a “Vizsgálatra”.

Még a pesszimista előrejelzéseket is alulmúlták a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében szereplő adatok. Az árbevétel a várt 6,6 százalékkal szemben 7,5 százalékkal, az EBITDA 8,8 százalék helyett 10,7 százalékkal, a nettó profit 18,5 százalék helyett 23,7 százalékkal zuhant. A rendkívüli tételeket figyelembe véve ennél is rosszabb a helyzet. Az idei első negyedévben ugyanis a társaság újabb félmilliárd forintot költött a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos, évek óta húzódó vizsgálatokra, a tavalyi első negyedévben ez az összeg 1,7 milliárd forintot tett ki, s ha a leépítésekkel kapcsolatos költségek hatásait is figyelembe vesszük, akkor az EBITDA csökkenése még mellbevágóbb, 11,1 százalékos.

A bevételcsökkenésből kivette a részét a vezetékes hangalapú, a mobil hangalapú és a rendszerintegrációs szolgáltatásokból származó bevételek apadása is, valamint hozzájárult az erősebb forint, ami értelemszerűen leértékelte a külföldi leányoktól származó bevételeket. Ezt nem tudták ellensúlyozni a mobilinternet- és a tévészolgáltatások növekvő bevételei. A 147,4 milliárd forintos árbevételhez (tavaly 159,4) 57,7 milliárd forintos EBITDA és 16,4 milliárd forintos nettó profit társult a tavalyi első három hónapban elért 21,5 milliárdos nyereség után. Ezzel a részvényenkénti profit az időszakra vonatkozóan 15,79 forintra csökkent 20,69 forintról.

A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre – mondta Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában. A szigorú költségcsökkentési intézkedések nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a hangszolgáltatások terén tapasztalt kedvezőtlen tendenciákat. Azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor – tette hozzá.

A menedzsment ugyanakkor a gyenge első negyedéves eredmények ellenére nem változtatott idei előrejelzésein. A Concorde Értékpapír elemzői szerint a társaság részvényei várható 4,1-es EV/EBITDA mutatójuk, valamint 11,3 százalékos osztalékhozamuk mellett vonzónak tekinthetők a régiós szektortársak papírjaihoz képest.

A New York-i kivezetést fontolgatja a cégThilo Kusch, a Telekom vezérigazgató-helyettese az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón elmondta: az idei célszámokat 270 forint/euró árfolyamra „lőtték be” – s mivel az EBITDA 20 százaléka a nemzetközi leányvállalataiktól származik, ezért a forint gyengülése növeli – a forintban számított – eredményeket. A cég a szabad cash flow-ra nagy figyelmet fordít, ennek érdekében az első negyedévben a beruházásokat visszatartották, most 5 százalékkal vannak a tavalyi számok alatt e téren, az év során folytatják fejlesztéseiket. Mivel a hagyományos szegmensekben, például a vezetékes területen várhatóan tovább csökken a forgalom, ezért beruházásait a nagy sebességű internet és az optikai, illetve kábeltelevíziós hálózatok fejlesztésére koncentrálja a társaság. A Telekom az elmúlt időszakban a magyar – főleg informatikai – piacon hajtott végre akvizíciókat, s a társaság továbbra is fenntartja közép- és hosszú távú nemzetközi akvizíciós stratégiáját is, aminek fókuszában a délkelet-európai piacok állnak, s ha ott lehetőség lesz a vásárlásra, megvizsgálják a feltételeket. Thilo Kusch azt is elmondta, hogy a Deutsche Telekom teljes körű jegyzett státusát adja fel a New York-i tőzsdén, a Magyar Telekom – amelyik szintén ott van a börzén – még nem döntötte el, hogy miként lép. Thilo Kusch lapunk érdeklődésére elmondta, hogy néhány hónapig még várni kell a döntésre, mivel több dolog is tisztázásra szorul.



Szólj hozzá!

Dotkom

Minden szinten csalódást okozott a Telekom

A vártnál nagyobb árbevétel visszaesésről, EBITDA-ról és nettó nyereség csökkenésről számolt be a Magyar Telekom első negyedéves gyorsjelentésében. Egy pozitívum van, kevesebbet költöttek a Vizsgálatra.

Még a Napi Gazdaság elemzőinek pesszimista előrejelzéseit is alulmúlták a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében szereplő adatok. Az árbevétel a várt 6,6 százalékkal szemben 7,5 százalékkal, az EBITDA az előrejelzett 8,8 százalék helyett 10,7 százalékkal, a nettó profit 18,5 százalék helyett 23,7 százalékkal zuhant.

Rendkívüli tételek figyelembe véve ennél rosszabb a helyzet. Az idei első negyedévben ugyanis a társaság mindössze félmilliárd forintot költött a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos, évek óta húzódó vizsgálatokra, a tavalyi első negyedévben ez az összeg 1,7 milliárd forintot tett ki, s ha a leépítésekkel kapcsoltos költségek hatásait is figyelembe vesszük, akkor az EBITDA csökkenése még mellbevágóbb, 11,1 százalékos.

A bevételcsökkenésből kivette részét a vezetékes hangalapú szolgáltatások, a mobil hangalalapú és a rendszerintegrációs szolgáltatásokból származó bevételek csökkenése is, valamint hozzájárult az erősebb forint, amely értelemszerűen leértékelte a külföldi leányoktól származó bevételeket. Ezt nem tudták ellensúlyozni a mobil internet és a TV szolgáltatások növekvő bevételei.

Az 57,7 milliárd forintos árbevételhez (tavaly 159,4) 57,7 milliárd forintos EBITDA és 16,4 milliárd forintos nettó profit társult, a tavalyi első három hónapban elért 21,5 milliárdos nyereség után. Ezzel a részvényenkénti profit az időszakra vonatkozóan 15,79 forintra csökkent 20,69 forintról.

Christopher Mattheisen elnök vezérigazgató így kommentálta a társaság első háromhavi eredményeit:A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre. Ennek eredményeként a bevételek 7,5%-kal csökkentek elsősorban a hangszolgáltatásokból származó bevételek visszaesése miatt, a rendkívüli tételek nélkül számolt EBITDA pedig 11%-kal volt alacsonyabb az első negyedévben, mivel a szigorú költségcsökkentési intézkedések nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a hangszolgáltatások terén tapasztalt kedvezőtlen tendenciákat.

Az első negyedévben tapasztalt kedvezőtlen piaci feltételek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor.

Mindeközben továbbra is célunk piaci pozícióinkat tovább erősíteni, valamint működési- és költséghatékonyságunkat szervezeti átalakítások által javítani. Az elmúlt hónapokban nem csupán megőriztük vezető pozíciónkat fő piacainkon, hanem részesedésünket a mobil internet és a TV piacon növelni is tudtuk. A kedvező szatellit TV és IPTV ajánlatainknakköszönhetően a Magyar Telekom ma már a második legnagyobb TV szolgáltató Magyarországon. Célunk, hogy piacvezetők legyünk ezen a piacon is.

A közelmúltban jelentettük be, hogy számos jelentős változtatást vezetünk be a társaság szervezeti felépítésében annak érdekében, hogy tovább javítsuk működési- és költséghatékonyságunkat. A szervezeti változtatások lehetővé teszik, hogy a jövőben gyorsabban és hatékonyabban reagáljunk a piaci környezet és a tágabb gazdasági környezet változásaira. Ezek a társaság számos területére kiható intézkedések elősegítik, hogy hatékonyabban szolgáljuk ki a tömegpiacokat, ahonnan bevételeink legnagyobb része származik.A társaság gyorsjelentése .pdf formátumban innen letölthető



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés