Connect with us

technokrata

A szavak szintjén már elkezdődött az újabb verseny

Dotkom

A szavak szintjén már elkezdődött az újabb verseny

Budapest egyes peremkerületeiben élőknek bizonyos időszakokban be kell érniük az igencsak “keskeny” szélessávú-szolgáltatással, eközben a három mobilszolgáltató a világtrendnek megfelelően már egy újabb, a jelenlegi szélessávnál is nagyobb kapacitású technológia majdani bevezetésén fáradozik, ami egy újabb verseny kezdetét jelentheti a három társaság között. A felhasználókért vívott felfokozott küzdelmet jól példázza, hogy a megoldás még sehol, de a kommunikációban máris óriási a verseny.

A HSPA bevezetése óta dinamikusan nő a mobilinternet-előfizetők száma és erőteljesen bővül a használat is. A T-Mobile több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a HSPA-hálózathoz köthető – tájékoztat a cég. A mobilinternet elterjedése és sikere tehát egyértelműen a hálózat által biztosított nagyobb sávszélességnek köszönhető. A jövőben a még jobb minőségű multimédiás tartalmak elterjedésével, a HD-videók és később a 3D-s képalkotás térhódításával, a mobilhálózatra kapcsolódó és adatot forgalmazó mobileszközök számának drasztikus növekedésével a mostaninál is jóval nagyobb sávszélességre lesz szükség. A várható igények kiszolgálására a megoldást a mostani 3G/HSPA-hálózatok következő generációja, a több ügyfelet nagyobb adatátviteli sebességgel hatékonyabban ellátni képes LTE (Long Term Evolution) technológia megjelenése jelenti majd.

A legkorszerűbb, következő generációs mobilhálózatok, azaz az NGMN (Next Generation Mobile Network) kereskedelmi bevezetése és szélesebb körű elterjedése a T-Mobile szerint néhány év múlva várható. Az addig rendelkezésre álló időszakban lehetőség nyílik az NGMN körébe tartozó LTE-hálózati eszközök és végberendezések átfogó és teljes körű tesztelésére. A felkészülés jegyében a T-Mobile és az Ericsson közös LTE-teszt keretében több lépésben vizsgálja az LTE-hálózat valós körülmények közötti működtetését.

A két cég szakemberei tavaly októberben Budapesten, a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas LTE-tesztrendszer kiépítését. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemeit telepítették, ezek beüzemelésére decemberben került sor. Az indulástól működő laborállomás segítségével a többlépcsős sebességnövelés első lépéseként január közepe óta már az első szakaszban elérhetővé vált a 48 Mbps letöltési sebesség. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai kedvezőek, az első teszteredmények is megerősítik, hogy az LTE majdani bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető. A több szakaszban, valós körülmények között megvalósuló LTE-teszt során az adatátviteli sebesség jelentős növelése, a kísérleti és az első generációs, kereskedelmi forgalomban már elérhető LTE-eszközök lehetőségeinek feltérképezése a fő cél.

A Magyar Telekom mobilszolgáltatásainak márkája, a T-Mobile az Ericssonnal együttműködve Magyarországon elsőként tette elérhetővé a 3G-t és a HSDPA-t, és piacvezető mobilinternet-szolgáltatóként tervei szerint vezető szerepet játszik majd az NGMN gyors hazai meghonosításában is. Az Ericsson kulcsszereplő az LTE-technológia globális elterjedésében, ez idáig öt jelentős – összesen több mint 240 millió ügyféllel rendelkező – globális mobilszolgáltatóval írt alá kereskedelmi LTE-megállapodást.

A Pannon akar az első mobil szélessávú szolgáltató lenni – jelentette be Anders Jensen, a mobiltelefon-társaság vezérigazgatója. A három mobilszolgáltató közül tehát a cég szeretne a legnagyobb bevételhez jutni ebből a szolgáltatásból, s az is célja, hogy neki legyen a legtöbb szélessávú szolgáltatást igénybe vevő előfizetője. (A Pannon mobil szélessávból származó bevételei éves szinten 87 százalékkal nőttek 2009-ben, de a konkrét adatok nem hangzottak el.) A szélessáv további térnyerése jegyében indítja el a társaság hamarosan (Norvégia és Svédország mellett) Magyarországon is a negyedig generációs, Long Term Evolution (LTE) technológiát, ami névlegesen 100 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes. Anders Jensen reményei szerint az új technológia felhasználásával akár már 2012-ben kereskedelmi szolgáltatást nyújthatnak, bár ehhez több feltételnek kell teljesülnie, egyebek között a szabályozásnak is változnia kell. Egyebek között a kormányzatnak arra is lehetőséget kell adnia a cégeknek, hogy a 900-as frekvenciát a GSM mellett más célokra is hasznosíthassák. A Pannon a szélessáv előretörése, illetve a 4G kapcsán is különböző fejlesztéseket hajt végre, ennek értéke a tervek szerint 20 százalékkal haladja meg a 2009-es értéket. (Az elmúlt évben a társaság tőkeberuházásai – az előző évihez képest – 27,7 százalékkal, 12,9 milliárd forintra mérséklődtek)A másik két mobilszolgáltató után a Vodafone se késlekedett sokáig a bejelentéssel, a cég a februári barcelonai mobil-világkonferencián jelentette be, hogy a Verizon Wireless-szel közösen élesben tesztelik a 4G LTE-hálózatokat különböző amerikai és európai nagyvárosok mellett Budapesten is.

Ahogy a mobil és az internet egyre jobban összemosódik, a Vodafone felhasználói a jövőben egyre növekvő sávszélességet igényelnek majd, ahogy azt az otthoni szélessávú internetes szolgáltatásaik esetén is megszokhatták már. Annak érdekében, hogy a Vodafone a jövőben is meg tudjon felelni ügyfelei igényeinek, a vállalat széles körű kutatásokat végez a 3G/HSDPA hálózatok továbbfejlesztése érdekében. Ennek része a most Budapesten is folyó LTE-teszt, amely technológia várhatóan megfelelő minőségben lesz képes kiszolgálni az egyre növekvő mobil számítógépes, szórakoztatóelektronikai eszközök és egyéb alkalmazások igényeit a jövőben.

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a teszt kapcsán a következőket mondta: “Örülünk, hogy a Vodafone globális hálózatából Budapestet találták az egyik legalkalmasabbnak arra, hogy éles helyzetben is teszteljék a 4G LTE-hálózatot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi mobilinternetes szolgáltatásunk megérett arra, hogy a jövő alapjául szolgáljon. Bízunk abban, hogy a már több mint háromszáz települést lefedő hálózatunkat még nagyobb ütemben tudjuk bővíteni az idén is.”A Vodafone továbbra is élen jár a 3G technológia lehetőségeinek még hatékonyabb kiaknázásában, továbbfejlesztésében és elterjesztésében, ezzel párhuzamosan azért kezdte el az LTE tesztelését, hogy a piaci igényeknek megfelelően mindig a legkorszerűbb technológiával szolgálja ki ügyfelei növekvő igényeit.

A T-Mobile több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a HSPA-hálózathoz köthetőSzólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés