Connect with us

technokrata

“Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!”

Dotkom

“Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!”

Csak akkor tegyük fel fotóinkat, videóinkat az Internetre, ha később is fel tudjuk vállalni. Különben sok kellemetlen helyzetbe kerülhetünk…

Az idei szlogen – „Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!” – arra helyezi a hangsúlyt, hogy míg az új online-technológiák az önkifejezés és a kreativitás eddig ismeretlen kapuit nyitják meg, addig kellemetlen, akár traumás helyzetekbe is sodorhatnak bennünket, leginkább a gyermekeket és a fiatalokat, akik az új eszközök révén kép- és videotartalmak terjesztőivé válnak az online világban.

Az internetre feltöltött vagy elküldött fotók online maradnak, bárki megnézheti őket, akár évekkel azután is, hogy felkerültek a világhálóra és mi már rég letöröltük a saját gépünkről. Például, ha egy jó hangulatú buliban készült képet elküldünk ma, ne csodálkozzunk azon, ha évekkel később, egy állásinterjún, a kép alapján ítél meg minket potenciális főnökünk. Ezért is fontos, hogy a gyermekek és a tinédzserek képesek legyenek felelősségteljesen kezelni és irányítani saját online identitásukat, ugyanakkor tartsák tiszteletben azt is, hogy mindenki önmaga dönthet arról, milyen információkat, képeket oszt meg magáról az interneten. Sajnos az internetet sokan mások zaklatására, kémlelésére is használják. Ez ellen is lehet és kell védekezni.

Az Insafe hálózat 27 nemzeti központja és partnerei, világszerte csaknem 40 országban gyerekeket és felnőtteket hívtak meg, hogy helyi, regionális, nemzeti és online eseményeken osszák meg gondolataikat a képek és videók online közzétételéről. A kampány részeként egy videoklip is készült, melyet az EU minden országának nyelvére (és egyéb nyelvekre is) lefordítottak.

Az Insafe – a Safer Internet Plus program európai koordinátora – február 9. és március 9. között két korosztály – az 5-11 és a 12-15 évesek – számára páneurópai vetélkedőt indít. A jelentkezők egyénileg és csapatban is összemérhetik tudásukat. A verseny célja, hogy játékos formában hívja fel a fiatalok figyelmét arra, hogy mi mindent tehetnek saját és mások online védelmének érdekében.

Az Insafe rajzpályázatot is hirdet „Én és az Internet” címmel. 9 évesnél fiatalabb gyerekektől várnak kreatív, tetszőleges technikával készült pályamunkákat. Magyarország a zsűri által legjobbnak ítélt művet nevezi be a nemzetközi versenybe. A beküldési határidő: 2010. március 9. A szervezők az alkotásokat a Gyermekmentő Szolgálat címére (1066. Budapest, Teréz krt. 24), illetve a rajzpalyazat@gyermekmento.hu e-mail címre várják az alkotók nevével és elérhetőségével ellátva (e-mail cím vagy telefonszám), az „Én és az Internet” megjegyzés feltüntetésével együtt.

A Safer Internet Plus program magyarországi konzorciuma 2010 februárjában médiakampányt indít a program népszerűsítése érdekében. A kampány részeként tévészpot készül, melyet a Duna TV, a Magyar Televízió és a UPC Magyarország kábelcsatornái is vetíteni fognak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu