Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Fertőz” az Apple iPad

Dotkom

„Fertőz” az Apple iPad

Steve Jobs táblagépe az online bűnözők virtuális markába taszíthat. Továbbá – mi köze van az iPadnek a melltartókhoz? Rövidhírek.

iPad 2
Múlt héten számoltunk be arról, mit tudott kihozni a tábla-PC koncepcióból az Apple; Steve Jobs bemutatta az iPad névre keresztelt fejlesztést az amerikai nyilvánosság előtt. A masina hozott is, meg nem is: ugyan kitöltötte a vállalat portfoliójában levő űrt, de nem tudta maradéktalanul kielégíteni az igényeket. Nincsen benne memóriakártya-olvasó, USB-port, nem képes az Apple alkalmazásboltján kívüli szoftverek futtatására, drágább, mint a hasonló funkcionalitású netbookok és elektronikus könyvolvasók, hogy csak néhány példát említsünk.

A várhatóan jövőre debütáló iPad 2 ezen hiányosságokat orvosolhatja. Általánosan jellemző az Apple újonc termékeire, hogy habár megragadják a felhasználók érdeklődését, igazán kiforrni csak a második generációra tudnak. Ugyanakkor elmondható, hogy az almás vállalat odafigyel a kütyüit vásárlók véleményére: a visszajelzések javasolta változtatások javát be szokták építeni új modelljükbe. Nem kizárt, hogy az iPad 2 valóban HD-s lesz (most nem az; a natív 1024×768 pixeles felbontáson nem jeleníthető meg 720p (1280×720 pixel) videó eredeti méretben), támogatni fogja a GSM hívásokat, a Flash tartalmak megjelenítését, az igazi multi-taskingot, és talán még webkamerával is fel lesz szerelve. A fentiek ugyanis mind kimaradtak Jobs új kedvencéből.

Rosszul sikerült márkanév-választás?
Ismeretes, hogy az iPhone kapcsán már összetűzésbe került más IT-vállalatokkal az Apple; a Cisco ugyanis jóval korábban bejelentette igényét a márkanévre. Az a vita viszonylag hamar elsimult, és az ott szerzett tapasztalatok most is jól jöhetnek. Steve Jobs cége ugyanis hasonló bakit követett el az iPad kapcsán. A Fujitsu például már évek óta forgalmaz iPad névre hallgató terméket: a 3,5 colos, Windows Mobile-t futtató érintőképernyős eszköz jóval korábban megjelent a piacon. A Financial Times szerint már folynak a tárgyalások a vállalatok között, így a két termék valószínűleg „elélhet” majd egymás mellett.

De nem csak a Fujitsu jelenthet problémát: A félvezetőgyártásban érdekelt STMicroelectronics szintén rendelkezik IPAD termékkel. Az Integrated Passive and Active Devices kifejezés rövidítéséből létrejött mozaikszó már 10 éve ismert a szakmában – úgy látszik, nem eléggé. Habár a félvezetőgyártó terméke funkcionalitás tekintetében nem ütközik az Apple táblagépével, a távol-keletiek is „vizsgálják a helyzetet”.

Még kevésbé jelent problémát a Siemens, „aki” motorbiciklik és motorok terén védette le az Ipadet, illetve a Coconut Grove Pads, mely cég 2008 óta készít ezen márkanév alatt melltartókat.

Könyv- vagy melltartó? A név ugyanaz…

Vigyázat, fertőzésveszély!
Ahogy azt minden, a világ figyelmét kiérdemlő esemény (legutoljára a Haitin történt földregések) kapcsán megszokhattuk már, sajnos az iPad is jó indokot szolgáltatott az online bűnözők számára mások számítógépeinek megfertőzésére. A Symantec-nél dolgozó Candid Wueest arra hívta fel a figyelmet, hogy az Apple termékével kapcsolatos keresések jelentős része nem biztonságos weboldalakra viheti az internetezőt. Emellett azt prognosztizálta a szakértő, hogy a következő hetekben több spam és phishing (jelszóhalász) kampány fog az iPadre épülni.

A szokásos intelmeket tehát most is érdemes megfogadni: ne dőljünk be olyan ajánlatoknak, amelyekben olcsón kínálnak iPadet, böngészőnket pedig mindig tartsuk a lehető legfrissebb állapotban. Emellett sokat számít egy folyamatosan update-elt biztonsági szoftver (antivírus + antispyware) alkalmazása is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés