Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szerény profitot tervez jövőre a Posta

Dotkom

Szerény profitot tervez jövőre a Posta

A Magyar Posta jövőre is nyereséges marad és megkezdi a felkészülést a liberalizációs kihívásokra – közölte Szűts Ildikó vezérigazgató.

A Magyar Posta (MP) Zrt. 176,1 milliárd nettó értékesítési árbevételre számít 2010-ben – jelentette be a társaság vezérigazgatója szerdán azt követően, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Tanácsa elfogadta az MP jövő évi üzleti tervét. Az MP emellett tegnap mind a két reprezentatív postai szakszervezettel aláírta az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslataival harmonizáló bérmegállapodást.

Szűts Ildikó várakozásai szerint a Magyar Posta 2010 második felében stabilizálni tudja helyzetét meglévő piacain, az idén elindított új szolgáltatások pedig már hozzájárulhatnak a bevétel-növekedéshez. A társaság bruttó bevétele az üzleti terv szerint jövőre megközelíti a 193 milliárd forintot, azonban a 2010-re tervezett 3,4 milliárd forintos adózás előtti eredmény mintegy fele lesz majd az idei évre várt eredménynek. Ennek oka a vezérigazgató szerint részben az, hogy a 2009-es eredményhez hozzájárult az idei, mintegy hatmilliárd forintos költségcsökkentés is, jövőre azonban már nem tudja majd ilyen ütemben csökkenteni kiadásait az MP, amely költségeinek mintegy 60 százalékát fordítja a személyi jellegű kifizetésekre. Ezen kívül a november 1-jétől megváltozott pénzforgalmi szabályok nagyjából egymilliárdos mínuszt jelentenek majd az MP számára 2010-ben.

Mindazonáltal a Posta az ideihez hasonló mértékű, tízmilliárd forint körüli beruházási ráfordítással számol, a fejlesztések nagy része pedig a postapiaci liberalizációra való felkészülés jellemzi majd. A tervezett fejlesztéseket ismertetve a vezérigazgató kiemelte: az elektronikus postaközpont révén az MP minél nagyobb szerepet kíván vállalni a nagy üzleti ügyfelek számla-előállításában, de a tervek szerint felgyorsítják az elektronikus szolgáltatások fejlesztését is – a várakozások szerint érezhető lesz a Vodafone-nal együttműködésben elindított Postafon-szolgáltatás bevétel-növelő hatása is.

A Napi kérdésére Szűts Ildikó közölte, a szolgáltatás várhatóan 2011-től termelhet profitot. A 2009-re tervezett adózás előtti eredménytől elmaradó 2010-es eredmény kapcsán a vezérigazgató kifejtette: az MP piacain idén több szempontból is trendforduló volt. Egyfelől a gazdasági válság következtében a hagyományos postai szolgáltatások iránti igény folyamatosan csökkent, a társaság nagy ügyfelei egyre nagyobb mértékű árkedvezményeket várnak el, miközben fokozatosan nőnek a szolgáltatás-minőséggel szemben támasztott elvárások. A piaci változásokról szólva Szűts emellett rámutatott arra is, hogy az elektronikus közigazgatási feltételrendszer kialakítása nyomán folyamatosan csökken a hivatalos dokumentumok postai továbbítása, a pénzforgalmi szabályok megváltozása pedig jelentős nyomást gyakorol az MP likviditásgazdálkodására.

Míg a 2009-es év a túlélés jegyében telt, addig jövőre szerény nyereség mellett az MP elfogadott stratégiája és üzleti terve szerint megalapozhatja a társaság működésének hosszú távú stabilizálását és ellensúlyozhatja a hagyományos postai szolgáltatások csökkenését.

A szakszervezetekkel szerdán aláírt bérmegállapodásokról szólva Szűts Ildikó úgy fogalmazott: az érdekképviseletek megértették a munkabéke és a folyamatosan működő szolgáltatások jelentőségét. Társasági szinten így a Magyar Postánál 2010-ben sem csökkennek a reálbérek, nominális emelkedés pedig csak sávosan, a 160 ezer forint alatt jövedelemsávban valósul meg. Az MP 2010-ben a Postapartner programhoz igazodva folytatja a létszámcsökkenést, ezen túl az igazgatásirányításban várható a dolgozói létszám mérséklése. Szűts Ildikó leszögezte: a hálózatból csak a forgalomcsökkenéssel arányosan vonnak ki munkaerőt, s döntően “puha” módszereket alkalmaznak majd, vagyis a természetes fogyásra és fluktuációra támaszkodnak majd.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés