Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar találmány formálhatja át az internetet

Dotkom

Magyar találmány formálhatja át az internetet

Radikálisan átalakíthatja az interenetes információszervezést és -keresést egy magyar cég által fejlesztett program, az iGlue; a technológia az online hirdetések piacán is döntő változásokat hozhat.

A Power of the Dream Ventures (PDV), a magyar technológiák vásárlásával és finanszírozásával foglalkozó, a Nasdaqon (OTC BB: PWRV) is jegyzett társaság újabb fontos állomáshoz érkezett, miután elindult a magyar fejlesztésű iGlue információszervező alkalmazás béta verziója (http://www.iglue.com/). Rozsnyay Viktor, a PDV elnök-vezérigazgatója szerint az iGlue forradalmi változást hoz majd az internetes információkeresésben és -szervezésben.

A fejlesztés során az iGlue több szakmai fórumon is sikerrel mutatkozott be, a Meetup konferencia közönségszavazásán a legígéretesebb magyar startupnak választották, a 2008-as Demo Hungaryn második helyezést ért el. A program elérkezett a megjelenés fázisába és fokozatosan lesz elérhető a nagyközönség számára. Néhány napja már kipróbálható a feltöltés alatt álló adatbázis, mely hamarosan a közönség számára is szerkeszthető lesz, és előkészületben van a webtartalmak szemantikus címkézését lehetővé tévő alkalmazás.

Mindennek ellenére a fejlesztők forráshiánnyal küzdenek, a stábban 3 ember végzi 20 munkáját. A fejlesztést két éve finanszírozó PDV vezetője, Rozsnyay Viktor szerint a technológiai szektorban például az USA-ban egy ehhez hasonló jelentőségű projekt nagyságrendekkel több erőforrással gazdálkodhat; a különbség akkora, mintha biciklivel akarnánk versenyezni egy rakétával.

A program nem a Google által képviselt általános web-keresők sorába tartozik, sokkal inkább az olyan közösségi tudástárak korszerű utódja, amelyet a Wikipédia tett világszerte ismertté. Az egyfajta keresőként is használható, de alkotói szerint inkább információszervező program lényege, hogy az információt nem a szavakat alkotó betűk, hanem a szavak jelentése felől kísérli megközelíteni és a tudást szöveges szócikkek helyett egyfajta adatkapcsolati hálóval jeleníti meg.

Az iGlue szándéka, hogy túllépjen az eddig bevett karakter-alapú keresési metóduson, és ehelyett nyelvtől, írásmódtól függetlenül legyen képes ráismerni a különféle karaktersorok által jelzett ugyanazon entitásra, létezőre (például bár a Peking és Beijing karaktersor eltér egymástól mégis mindkettő a kínai fővárosra utal), vagy épp fordítva: képes legyen megkülönböztetni ugyanazon karaktersor különböző jelentéseit (például különböző kontextusokban az „eleven” lehet egy személy vezetékneve, jelenthet élőt, vagy éppen az angol 11-et). Ezzel más területeket, például az igen népszerű címkézést, tagelést is új szintre lehet emelni, és a technológia az online hirdetések piacán is döntő változásokat hozhat.

A program fő erőssége emellett az információdarabok közötti kapcsolatok felismerése és kezelése. Az iGlue nem a Google-t akarja megverni – ezt nem is tudná megtenni, a keresőóriásnak és a közkedvelt wiki-megoldásoknak azonban vannak olyan vakfoltjaik, amelyekre érdemesnek tűnik dolgozni – fogalmaz az in4 Kft. vezetője, Vaskó Péter. Az egyes kereséseknél az iGlue a találatokat kategóriákba rendezi (például személy, földrajzi hely, intézmény, és így tovább), de a kategóriákon belül akár több attribútum alapján tovább lehet szűkíteni a találati halmazt.

Az iGlue lelke egy együttműködésben fejlődő, rugalmas, szemantikus adatbázis, amelyik a különféle információelemeket (egyebek mellett kép, hang, szöveg, térkép) összefüggéseik alapján egyetlen közös felületen képes összekapcsolni. Erre, az összeragasztásra utal a program neve is: glue = ragasztani (angol).

A már most is több mint 20 millió adatelem között több mint 2,5 millió földrajzi hely, 130 ezer személy, valamint több mint 10 ezer intézmény legalapvetőbb információi található meg, azonban a fejlesztők leszögezik: ez csupán a kezdet, hozzátéve, annak idején a Wikipédia sem 2 millió szócikkel indult.

Az adatbázis a szándékok szerint a következő hónapok és évek során folyamatosan bővülhet tovább gépi úton és a felhasználók segítségével egyaránt. A következő hónapokban a program újabb funkciókkal gazdagodik majd, így például hamarosan elérhető lesz a jelenleg tesztelés alatt álló közösségi szerkesztői funkció, amely a Wikipédiához hasonlóan lehetővé teszi majd azt, hogy a felhasználók újabb adatokkal és az egyes elemeket leíró tulajdonságokkal bővítsék az adatbázist – mondta Vaskó Péter.

Az ingyenesen hozzáférhető program az adatok integrált megjelenítéséhez kihasználja a különböző nyitott információs csatornákat és platformokat (például Google-Map, Youtube, eBay); a tervek szerint képes lesz a hibák és ismétlések kiszűrésére, a többnyelvűség kezelésére; a használói visszajelzések alapján pedig értékeli az adatforrások megbízhatósági szintjét, hogy mindezeket latba vetve biztosítsa az állandó minőségkontrollt.

Az általános jellegű informálódáson túl, az adatbázisban található kis infó-modulokból ki-ki saját érdeklődése, ízlése szerint építkezhet majd – vélik a fejlesztők. Azaz lehet majd belőle építeni óravázlatot, személyes naplót, szakmai életrajzot, prezentációt, de például vizsgatételek összeállítása is sokkal egyszerűbb lehet, mint a hagyományos információkeresési megoldásokkal. A fejlesztést vezető szakember szerint körülbelül 3-4 hónap múlva a program már alkalmas lesz a napi szintű használatra is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés