Connect with us

technokrata

Módosult a GSM-irányelv

Dotkom

Módosult a GSM-irányelv

Az Európai Unió hivatalos lapjában 2009. október 20-án megjelent a módosított GSM-irányelv, valamint az Európai Bizottság határozata a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban nyújtott szolgáltatások harmonizálásáról.

A Miniszterek Tanácsa július 27-én jóváhagyta a GSM-irányelv módosítására tett javaslatot, amely megnyitotta az utat a 900 MHz-es frekvenciasáv széles körű hasznosításához. Az új irányelv az október 20-ai közzétételtől számított huszadik napon lépett hatályba.

Az eredeti irányelv a 900 MHz-es sávot csak a GSM-rendszerek számára tartotta fenn, de a technológiai fejlődés, a szélesebb sávú rendszerek (UMTS és más földfelszíni technológiák) használata iránti növekvő igény kikényszerítette a sáv gazdaságosabb hasznosítását. Az új irányelv mindazon technológiák és szolgáltatások használatát lehetővé teszi, amelyek nem okoznak zavart a GSM és UMTS mobilkommunikációs szolgáltatásban. Lehetővé teszik a harmadik generáción túlmutató (negyedik generációs), nagy sebességű szélessávú technológiák alkalmazását is abban az esetben, ha azok nem zavarják a jelenlegi alkalmazásokat, illetve szolgáltatásokat. Az új irányelvvel egy időben tették közzé a bizottság határozatát, amely előírja a 900 és 1800 MHz-es sávokban üzemeltetett rendszerek műszaki összeférhetőségét. Az alapvető műszaki jellemzőket (a releváns szabványok, a párhuzamosan üzemeltetett rendszerek által használt spektrumrészek közötti elválasztó frekvenciasáv) a határozat melléklete tartalmazza. Ugyancsak előírja a határozat az egészségvédelmi szempontok érvényesítését.

A bizottság közleménye kitér az új irányelv szektorra gyakorolt pozitív gazdasági hatására, a verseny elősegítésére és a spektrum hatékony kihasználása során megtakaríthatónak vélt 1,6 milliárd euróra is – olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin