Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az it a gazdasági növekedés katalizátorává vált

Dotkom

Az it a gazdasági növekedés katalizátorává vált

Az International Data Corporation (IDC) globális informatikai piackutató cég és a Microsoft nyilvánosságra hozták annak a globális kutatásnak az eredményeit, amely az információtechnológiai (it) szektor nemzetgazdaságban játszott szerepét vizsgálta a világ különböző országaiban.

A Microsoft megbízásából készült IDC-tanulmány az informatika bruttó hazai termékhez (GDP) való hozzájárulását, az it-ágazat munkahely-teremtési aktivitását, a szoftverszektorra jellemző foglalkoztatottságot, az új vállalkozások létrejöttét, a helyi it-ráfordítást és az adóbevételt vizsgálta a globális it-költés 98 százalékát kitevő 52 országban. A tanulmány megállapította, hogy a Microsoft és helyi partnerei, beszállítói és szolgáltatói fontos katalizátor szerepet töltenek be a magyar gazdasági növekedésben és a lehetőségek kiaknázásában – a jelenlegi gazdasági nehézségek idején éppúgy, mint a kilábalás során.”A gazdaságban várható gyökeres átalakulás során kulcsszerep hárul az innovatív technológiákra a produktivitás növelésében, valamint a gazdaság talpraállásához és fenntartható növekedéséhez szükséges új vállalkozások és magas szakmai felkészültséget igénylő állások létrehozásának ösztönzésében” – jelentette ki Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. “Azok az országok, amelyek támogatják az innovációt, és hajlandóak befektetni az infrastruktúrába, az oktatásba és állampolgáraik készségeinek fejlesztésébe, komoly versenyelőnyhöz jutnak a globális piacon.”Idén várhatóan 558 milliárd forint lesz a magyar it-piacon elköltött összeg. Ez az érték évi 2,9 százalékkal fog növekedni a 2008 vége és a 2013 vége közötti időszakban, miközben a GDP-ben évi 0,6 százalékos bővülés valószínű. Az it vonatkozású tevékenységekből 360 milliárd forint adóbevétel származik 2009-ben. A következő négy év nettó adóösszeg-növekedése együttesen meghaladja a 136 milliárd forintot. A költés növekedése nyomán 15 ezer fős foglalkoztatottságbővülés várható az it-szektorban és az informatikát használó szervezeteknél a 2009 vége és 2013 vége közötti négy évben a 2009-es 116 ezres kiinduló értékhez képest. Ez évi 1,9 százalékos növekedést jelent 2013-ig, míg a gazdaság egészében várhatóan szűkül a foglalkoztatás. Az it-piacon közel háromszáz új vállalkozás születése várható 2013 végéig. Ezek többsége helyi tulajdonban lévő kisvállalkozás lesz.

A Microsofttal “ökoszisztémájához” tartozó vállalatok összesen 234 milliárd forint saját árbevételt generálnak 2009-ben. A helyi ökoszisztéma vállalatai 8,83 forintot keresnek a Microsoft 2009-es magyarországi árbevételének minden egyes forintja után. Ennek az árbevételnek az eléréséhez a helyi ökoszisztéma vállalatai 79 milliárd forintot fektetnek be – ennek többségét Magyarországon. A magyarországi Microsoft-ökoszisztémához tartozó vállalatok húszezer embernek adnak munkát. Az informatikát használó cégeknél tovább harmincezer it-szakember foglalkozik Microsoft-szoftverekkel vagy az ezekre épülő termékekkel és szolgáltatásokkal. Ezek a dolgozók összesen 43 százalékát teszik ki az it-területen foglalkoztatottak létszámának 2009-ben és az it vonatkozású magyarországi árbevétel 48 százalékát termelik meg.”Az elmúlt húsz évben megtapasztaltuk, milyen áttörő hatása lehet az it alapú innovációs beruházásoknak a gazdasági növekedés ösztönzésében” – jelentette ki Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország vezetője. Mint elmondta, az IDC vizsgálata megerősíti az eddigi elméleti kutatások eredményeit – nevezetesen hogy az informatikai iparág jót tesz a helyi gazdaságnak. A tanulmányban számszerűsített gazdasági előnyök segítik Magyarországot a növekedésben, a munkahelyteremtésben, a munkaerő hatékonyságának fokozásában és az új vállalkozások létrehozásának ösztönzésében. A tanulmányban nem számszerűsített, de az elméleti kutatásokban hivatkozott gazdasági előnyök az ország egészében hozzájárulnak a produktivitás javulásához, a versenyképesség növeléséhez és a helyi innováció élénkítéséhez – állítja Komáromi.

Az innováció hajtóerő Az elmúlt ötven év harmadik legnagyobb technológiai összeomlása után hét évvel az iparág bővelkedik új technológiákban. Az új technológiákat, például a számítási felhőt, a felhőszolgáltatásokat vagy a dinamikus informatikát a Microsoftnál „szoftver-pluszszolgáltatásoknak” (Software plus Services) nevezik. Bár ezek az újfajta technológiák még gyerekcipőben járnak idehaza, az IDC becslése szerint az idén kevesebb mint egy százalékkal részesedik a teljes magyar it-költésből, ám ez az arány akár háromszorosára is nőhet a következő négy évben. A gazdasági hatás ugyanakkor jelentősen meghaladhatja a részesedés nagyságát. Ha ezt az összeget a jelenleginél hathatósabban fordítják innovációra, az IDC becslése szerint csak a cloud computing (felhőalapú szolgáltatások) több mint 300 milliárd forinttal növelhetnék a nettó árbevételt a magyar gazdaságban 2009 és 2013 vége között.

A szoftverekre fordított összeg 22 százalékot tett ki Magyarország teljes it-költéséből 2008-ban, és ez az arány várhatóan 2009-ben és 2010-ben is változatlan marad.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés