Connect with us

Hirdetés

technokrata

Régi és új trójaiak a lista élmezőnyében

Dotkom

Régi és új trójaiak a lista élmezőnyében

Az elmúlt hónapban is a trójaiak okozták a legtöbb fertőzést Magyarországon, de nem tűntek el az online-játékok jelszavaira vadászó kártevők sem.

Az ESET statisztikai rendszere szerint a legelterjedtebb tíz károkozó az összes fertőzés 34,74 százalékáért felelős.

A számítógépes védelmi szoftvereket fejlesztő ESET augusztusi vírustoplistájának egyik érdekessége, hogy az elmúlt két hónapban a listát vezető Conficker féreg visszaszorult a harmadik helyre. Az ESET szakértői szerint ez esetleg annak is köszönhető, hogy a felhasználók végre komolyan vették a figyelmeztetéseket, és telepítették a féreg terjedését megszüntető biztonsági frissítéseket az operációs rendszerhez.

Az új listavezető mindazonáltal nem ismeretlen trójai, közel egy éve jelent meg először. A Trojan.

Downloader.

Swizzor.

NBF egy olyan kártevő, amelynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat töltöget le és telepít, a terjedéséhez a hiszékenységet használja ki. Készítői például olyan programokba is elrejtik, amelyek látszólag fájlmegosztó hálózatok sebességét (pl. Torrent) optimalizálják. A második helyre a korábbi harmadik, a Win32/TrojanDownloader.

Bredolab.

AA került. Ez olyan trójai kártevő, amely távoli oldalakról kísérel meg további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni.

A listán újonc is megjelent. A Win32/Adware.

Funweb trójai a 9. helyre került. Jelenléte a bizonyíték arra, hogy még mindig sok olyan felhasználó van, aki maga telepíti a kéretlen reklámokat megjelenítő alkalmazásokat. A Funweb működése során azt a Win32/Toolbar.

MyWebSearch kártevőt telepíti a számítógépre, amely szintén rendszeresen felbukkan a havi toplistában. Ez utóbbi lassítja a számítógép működését és a felhasználói szokásainkat is igyekszik kikémlelni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés