Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindenütt lesz mobilinternet-lefedettség Magyarországon?

Dotkom

Mindenütt lesz mobilinternet-lefedettség Magyarországon?

A 900 MHz-es szélessávú szolgáltatások beindítása a mobilszolgáltatók szerint kimagasló társadalmi haszonnal kecsegtet: azokra az elmaradt vidéki régiókba is eljuthat az internet, ahol eddig alig vagy egyáltalán nem volt elérhető a szolgáltatás.

Az Európai Bizottság néhány héten belül módosíthatja a 900 MHz-en nyújtott mobilszolgáltatásokat szabályozó uniós direktívát, amelynek révén a frekvencián a mobilszolgáltatók már nem csupán gsm-szolgáltatásokat nyújthatnak, hanem megjelenhetnek a szélessávú adatátvitelt biztosító technológiák is. Mindez egybevág a kormány 2010-es költségvetési terveivel: a jövő évi büdzsétervezet egy jövőre meghirdetendő 900 MHz-es koncessziós pályázatból származó 20 milliárd forintos bevétellel kalkulál. Az uniós szabályozás kihirdetését követő hat hónapon belül kell a tagállamoknak az új jogszabályt átültetniük jogrendjükbe.

Miután a parlament még csak a büdzsétervezetről tárgyal, a Nemzeti Hírközlési Hatóság nem kívánta kommentálni a 2010-es tender lehetőségeit. Márton György szóvivő mindössze annyit jegyzett meg, hogy jövőre reális esély van egy ilyen pályázat meghirdetésére, azonban a tender tartalmi kérdései még a 2010-es költségvetési törvény elfogadása esetén is nyitottak maradnak. A koncessziók értékesítésének a szélessávú verseny élénkítése révén egyértelmű pozitív eredményei lehetnek – tette hozzá a szóvivő.

A következő években számos új frekvencián, így 2,6 GHz-en, 900 MHz-en, illetve a digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciákon is lehetőség lesz szélessávú mobilinternet nyújtására – állítja a T-Mobile. A szolgáltató szerint átgondolt, széleskörűen elfogadott stratégia mentén szabad csak dönteni a különböző frekvenciasávok hatékony felhasználásáról.

A 900 MHz-en elérhető szélessávú szolgáltatásokat a Vodafone és a Pannon is tesztelte már Magyarországon. Érdeklődésünkre a Vodafone-nál közölték: a konkrét fejlesztési terveket és azok ütemezését nagymértékben befolyásolja, hogy milyen feltételekkel lehet majd hozzájutni a koncesszióhoz. Ha ugyanis az állam magas bevételeket vár a frekvencia értékesítéséből, akkor a szolgáltatóknak kevesebb forrásuk marad hálózatfejlesztésre. A Vodafone az előzetes kormányzati bevételi elvárásokat rendkívül túlzónak érzi. A cég szerint fontos, hogy használható méretekben írják ki a frekvenciasávok blokkjait, de emellett biztosítani kell azt is, hogy a 900 MHz-en egyszerre lehessen gsm-, valamint umts-szolgáltatást nyújtani – a Vodafone ez utóbbit használná szélessávú adatátvitelre a 900 MHz-es sávban.

A 900 MHz-es sáv jelenleg a legjobb lehetőséget nyújtaná a vidéki, elmaradott térségek mobil szélessávval való lefedésére – mondta a Napinak Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Ennek ellenére a társaság részvétele egy ilyen tenderen nagymértékben függ a konkrét pályázati feltételektől. A Pannon 900 MHz-en végzett umts-tesztjei sikeresek voltak, s mivel a technológia jelenleg is rendelkezésre áll, így a társaság felkészült annak azonnali alkalmazására – közölte Drozdy.

A 900 MHz-es frekvencián egy bázisállomás ötször akkora terület lefedésére képes, mint a jelenlegi 2,1 GHz-en működő mobilinternet-szolgáltatás, s emellett jobb beltéri lefedettséget biztosít.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés