Connect with us

Hirdetés

technokrata

E-Mobility és Smart Grids

Dotkom

E-Mobility és Smart Grids

A Siemens technológiai partnerként vesz részt a Harz.EE-mobility-projektben.

A dániai Edison-projekt és az RWE Autostrom-projektje mellett a Harz.EE-mobility-projekt a harmadik, amelyben a Siemens Energy szektora és központi K+F részlege, a CT (Corporate Technology) közösen technológiai partnerként vesz részt, mégpedig az energia-menedzsmentben és az elektroautók töltő-infrastruktúrájának felépítésében. A teljes nevén „Harz.ErneuerbareEnergien-mobility“ projekt startpisztolya hivatalosan szeptember 7-én dörrent el a Harz hegységben lévő Halberstadtban. A projekt mögött, melyet a szövetségi környezeti minisztérium 12 millió euróval támogat 2011-ig, egy főiskolákból, kutatóintézetekből és vállalatokból összetevődő konzorcium áll. A cél annak kutatása, hogyan lehet összehangolni a megújuló forrásokból történő energia-termelést az elektroautók használóinak igényeivel.

A Siemens az intelligens áramszolgáltató hálózatok (smart grids) szakterületének egyik vezető vállalataként „száll be“ szakértelmével a Harz.EE-mobility-projektbe. Az e-járműveket egy smart gridben a megújuló alapú energia-kínálat ingadozásának kiegyenlítésére lehet használni. Ugyanis ezek nemcsak töltőáramot vehetnek fel a hálózatból, hanem oda szükség estén vissza is táplálhatnak energiát. Ehhez persze egy jól kigondolt járműfeltöltő infrastruktúrára van szükség. A Siemens benne van az első idevágó koncepciók kimunkálásában. Harz járásban a szél, nap, és más megújuló források már több mint felerészben járulnak hozzá az áramellátáshoz. Ez magasan felülmúlja a térség egészének átlagát (15%). A termelt energiát azonban gyakran nem lehet helyben felhasználni, így más régiókba kell juttatni. A projekt keretében ezért szállítási szolgáltatók és carsharing-modellek elektroautóit lehetne bevonni. Ehhez a Siemens olyan energia-menedzsment rendszert fejleszt, amely sok kis energia-egységet tud automatikusan kezelni. Itt töltőállomásokról, továbbá rendszerkomponensek hálózatba kapcsolásáról van szó, valamint ezek szabványos bekötéséről az intelligens hálózatba.

A mai elektro-autók akció-rádiusza messze nem ér fel a belsőégésű motoros autókéval, ezért ügyesen kell megválasztani a töltőállomások helyét. A Siemens energiamenedzsment-rendszere a járművezetőt a jármű feltöltöttségének függvényében úgy irányítja, hogy útvonalát a töltőállomások pozíciójához és rendelkezésre állásához alkalmazhassa. A rendszer dolga az is, hogy a hálózatban meglévő környezetbarát energiát a hálózat infrastruktúrájával és az elektroautók energiaigényével összehangolja. A Siemens rendszere segíti az elektroautók hálózatra kapcsolását, és ehhez szállítja az e-jármű-flották, parkolóházak és parkolók csatlakoztató infrastruktúráját.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés