Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nemzetközi eszmecsere az FM msorszórásról

Dotkom

Nemzetközi eszmecsere az FM msorszórásról

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) frekvenciagazdálkodási és mérésügyi igazgatósága 2009.

június 17-én nemzetközi workshopot tartott az FM rádiómsor-szórás aktuális problémáiról. A találkozó célja az FM msorszórásban egyre szélesebb körben terjed jelfeldolgozási és -tömörítési technikák alkalmazásából adódó negatív hatások elemzése, a szakmai álláspontok egyeztetése volt, ami a hatósági-szabályozói lépések kialakításához nyújthat támogatást. A jelenlévk egyetértettek abban, hogy a modulációs paraméterek, különösen az MPX modulációs teljesítmény növekedési tendenciáját vissza kell fordítani és 0-3 dB szintre szorítani. Ennek érdekében a résztvevk készek az együttmködésre és a közös mérések végrehajtására.

Az NHH az idén januárban közzétett állásfoglalása szerint folytatja intézkedéseit a hazai és nemzetközi elírások betartatására.

Háttér:A Postai és Távközlési Igazgatások Értekezlete (CEPT) frekvenciagazdálkodással foglalkozó munkacsoportja (WG FM) 2009. május 18-22. között Montegrottóban megtartott értekezletén ismételten áttekintette az FM műsorszóró-szolgálat 75 kHz frekvencialöket és a 0 dBr multiplex-teljesítmény (MPX) betartásának kérdéseit.

Az elfogadott állásfoglalás szerint:• A növekvő MPX-teljesítmény növeli a szomszédos csatornák zavarszintjét;• Elfogadhatatlan zavart okoz a légi navigáció VOR és ILS rendszerében;• Az európai FM műsorszóró-hálózatokat az ITU-R BS.412 ajánlás figyelembevételével tervezték, mely ajánlást az európai országok egy részében nem tartják be.

Ennek figyelembevételével fordultak felhívással az Európai Műsorszóró Egyesülethez (EBU) és az Európai Rádiós Szövetséghez (AER), hogy tegyenek lépéseket az előírások betartása érdekében, és az NHH ezzel összhangban tartotta workshopját. Szlovák, ukrán és magyar frekvenciagazdálkodási tárgyalásA közelmúltban az ukrán hírközlési hatóság meghívására Kijevben a szlovák, ukrán és magyar szakértők tárgyalásokat folytattak a frekvenciagazdálkodás aktuális szabályozási kérdéseiről. Az elfogadott dokumentumok alapján Ukrajnával is az európai normák (HCM Megállapodás 2008) szerinti eljárásrendet és műszaki paramétereket alkalmazzuk, tovább bővítettük az elektronikus adatcserepartnereink körét, lehetővé vált a 450-470 MHz-es sávban a szélesebb sávú rendszerek kölcsönös bejelentése és koordinációja, kedvezőbb feltételek jöttek létre az E-GSM sáv határövezeti használatára és nemzetközi koordinációjára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés