Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mennyire és kinek hasznos a távmunka?

Dotkom

Mennyire és kinek hasznos a távmunka?

A Cisco saját alkalmazottai körében vizsgálta meg, milyen hatással van a távolról való munkavégzés a teljesítményre, a hatékonyságra és a magánéletre.

A Cisco belső, Teleworker Survey nevű felmérése számos távmunkával kapcsolatos témakört vizsgált, így például a munkába járási szokásokat, a technológia jelentette lehetőségeket illetve korlátokat, a munka minőségét és hatékonyságát, a környezetvédelmi hatásokat, a rugalmas életstílus előnyeit és hátrányait, valamint a munkavállalók általános elégedettségét. A tanulmány elkészítésében öt régió (az ázsiai csendes-óceáni térség, a feltörekvő piacok, Európa, Japán és az USA/Kanada) 1992 Cisco-alkalmazottja vett részt.

A Cisco Internet Business Services Group nevű stratégiai tanácsadó csapata szerint a vállalat éves szinten mintegy 277 millió dollár megtakarítást ér el azáltal, hogy az alkalmazottai számára lehetővé teszi a távmunkában történő munkavégzést. A Cisco ehhez saját távmunka megoldásait használja, így például a Cisco Virtual Office-t, a közelmúltban bevezetett Cisco OfficeExtend rendszert, valamint olyan virtuális csoportmunka-eszközöket, mint a Cisco WebEx.

Egy átlagos Cisco-munkatárs hetente 2 napot távmunkában dolgozik, ezt több tényező segíti elő. Egyrészt a Cisco alkalmazottai munkaidejük mintegy 63 százalékában csoportmunkában vagy más kommunikációs csatornákon működnek együtt egymással. Másrészt a cég alkalmazottainak 40 százaléka nem ugyanabban a városban dolgozik, mint a főnöke.

A felmérés szerint a munkatársak a távmunkával megtakarított idő 60 százalékát munkára, 40 százalékát pedig magáncélra hasznosítják, azaz nőtt az alkalmazottak szabadideje. A megkérdezettek 69 százaléka arról számolt be, hogy távmunkában hatékonyabban képesek végezni munkájukat, 75 százalékuk szerint pedig a határidőket is jobban tudták tartani. 67 százalékuk szerint munkavégzésük minősége a távmunkának köszönhetően javult.

A felmérésben résztvevők 80 százaléka a távmunka eredményeként javuló életminőségről számolt be. Emellett a távmunka jobb munkaerő-megtartási arányokat is eredményez, mivel a válaszadók több mint 91 százaléka szerint a távmunka valamennyire vagy nagyon fontos az általános munkahelyi elégedettségük szempontjából.

A környezet védelmében
Nem csak az életminőség és a munkavégzés hatékonysága tekintetében jelent előnyt a távolról végzett munka lehetőségeinek kihasználása. 2008-ban a cégnél végzett távmunka révén körülbelül 47 000 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz került a szabadba. Az oda-vissza ingázás átlagos távolsága régiónként változik: míg az USA-ban vagy Kanadában átlagosan 50 kilométerről beszélünk, ez az ázsiai csendes-óceáni térségben 22, Japánban 42, a feltörekvő piacokon 26, Európában pedig napi több mint 70 kilométeres ingázást jelent.

Ráadásul amellett, hogy a kevesebb utazással több szabadideje lett az alkalmazottaknak és kevésbé terhelik a környezetet, anyagilag is jól járnak. A távmunkának köszönhetően ugyanis évente összesen mintegy 10 millió dollárt takarítanak meg az üzemanyagköltségekben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés