Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkenő érdeklődés az ERP-piacon

Dotkom

Csökkenő érdeklődés az ERP-piacon

Egy friss elemzés szerint 30 százalékkal csökkent a kereslet a vállalatirányítási rendszerek (ERP) iránt.

A rEVOLUTION Software Kft. elemzése szerint a mikro- és kisvállalkozások befagyasztották ügyviteliszoftver-beszerzéseiket, és túlnyomó többségük idén nem is tervez költést. A közép- és nagyvállalatok körében már jobb a helyzet, ebben a szegmensben a döntések során a hangsúly az árról az előnyökre tevődik át. Ezek a cégek már nem csupán a szoftver árában gondolkoznak, hanem az elsődleges szempont, hogy a szoftver mennyiben képes nekik segíteni abban, hogy cégük felett hatékonyabb kontrollt gyakorolva kivédjék a válság hatásait.

Az ügyviteli rendszert szállító cégek különböző stratégiákkal próbálnak versenyezni a szűkülő piacon. Hosszú távon veszélyes a teljes piacra nézve, ha a kereslet visszaesése és a beszállítók hozzáállása éles árversenyt indukál, mert ez elkerülhetetlenül a minőség romlásához vezet – figyelmeztet az elemzés. A költségek csökkentése és az árverseny egyértelműen azt eredményezi, hogy a bevezető cég a befektetett erőforrá­sokon próbál spórolni, ez pedig a bevezetés és a rendszer használatának bizonytalanságát növeli.”Negatív tendencia, hogy bár a beszállítók közötti verseny kiéleződött, ez nem minden esetben jelent az ügyfelek számára biztonságosabb bevezetést – jelentette ki Kustos Ferenc, a rEVOLUTION ügyvezető igazgatója. Az első negyedévet a kis- és középvállalati üzletág 20 százalékkal nagyobb forgalommal zárta, mint az elmúlt év hasonló időszakában – válaszolta a Napinak Földi Valéria, az SAP Hungary Kft. kis- és középvállalkozásokért felelős igazgatója. Mint elmondta, nem tapasztalják az érdeklődés csökkenését, a projektek elhúzódását viszont igen. Ennek egyik oka az EU-pályázatok sikere vagy sikertelensége: ma már csak a nyertes pályázat jelent ERP-bevezetést.

EU-s pénzre várnak a cégekA vállalatok többsége a beruházást pályázati forrásból szeretné finanszírozni. A minden évben megnyíló, EU-s források igénybevételére jogosító pályázatok segítségével az ERP-bevezetés költségei akár felére csökkenthetők. „Az elmúlt évek pályázási kedvén látszik, hogy a vállalatok felismerték a pályázati források kihasználásában rejlő lehetőségeket, és egyre többen éltek is vele. Ez a tendencia most, főleg a gazdasági helyzetre való tekintettel odáig erősödött, hogy a vállalkozások nem is indítanak addig projektet, amíg nem nyernek pályázatot – még ha egyébként meg is lenne a pénzük a bevezetésre” – jelentette ki Kustos.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés