Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriási mobilszolgáltató születhet

Dotkom

Óriási mobilszolgáltató születhet

Az indiai Bharti Airtel és a dél-afrikai MTN ismét felélesztette az összeolvadásról szóló megbeszéléseket, amely egy 61 milliárd dollár piaci értékű távközlési mamutvállalatot eredményezne.

Az új cég Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet nagy részén is vezető szerepet töltene be; egy évvel ezelőtt azért futottak zátonyra a megbeszélések, mert nem sikerült megegyezni abban, hogy ki irányítsa a létrehozandó céget.

A Reuters értesülései szerint a felek már megkötöttek egy kezdeti egyezséget 23 milliárd dollár értékben, amelynek értelmében a Bharti készpénzzel és részvényekkel fizet a dél-afrikai társaság 49 százalékárért, miután az MTN hasonló formában 36 százalékot szerzett az indiai vállalatban. Dél-Kelet-Ázsia legnagyobb szektorbeli cége, a SingTel 31 százalékot birtokol a Bhartiban, és az alku után is nagytulajdonos maradna.

A sikeres tárgyalások esetén a világ harmadik számú mobiltársasága jöhetne létre a legnagyobb indiai cég és a 21 országban működő MTN kombinációjával. Az egymásban való részesedésszerzéssel a társaságok új piacokon válhatnak érdekeltté a növekedésben, költségmegtakarítást, technológiamegosztást és nagyobb terjeszkedési kapacitást érhetnek el – vélik elemzők. Sokak szerint azonban amíg az irányítási kérdés nem tisztázódik, nem lehet arra számítani, hogy megszületik a végső egyezség.

Az érintett piacok potenciáljára jellemző, hogy az 1,1 milliárdos lakosságú Indiában jelenleg mindössze az emberek harmada rendelkezik mobiltelefonnal, az afrikai, közel-keleti régiókban pedig a szakértők szerint a következő öt évben megduplázódhat a használók száma és elérheti a 700 millió főt.

A Bharti piac értéke jelenleg 35, az MTN-é pedig majdnem 30 milliárd dollár körül mozog. Egyesülésük azt jelentené, hogy a China Mobile és a Vodafone mögött a világ harmadik legnagyobb szolgáltatója jönne létre 200 millió felhasználóval. Igaz, a forgalom szempontjából némileg elmaradna azok mögött, a 20 milliárd dolláros éves bevétele csak egy része lenne előbbiek 60-65 milliárd dolláros forgalmának.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés