Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nyílt forráskódú szoftverek a közbeszerzésben

Dotkom

Nyílt forráskódú szoftverek a közbeszerzésben

Nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére nyílik lehetőség a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára.

Ennek 12 milliárdos keretösszege megegyezik a Microsoft és Novell termékek beszerzési keretösszegével.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) évek óta dolgozik együtt a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal (KSZF) azon, hogy versenysemleges és piacbővítő, valamint iparágat fejlesztő közbeszerzési keretmegállapodás-kiírások szülessenek, melyek a teljes IKT szektor fejlődését szolgálják. A nyílt forráskódú programokra vonatkozó szerződés bejelentése ezen munka egyik állomása. Az IVSZ reméli, hogy rövidesen megjelenik az IT-biztonsági eszközök beszerzésére irányuló kiírás is.

Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a döntést abból a szempontból tartja stratégiai jelentőségűnek, hogy végre Magyarországon is elindulhat egy olyan közösségformálás, amilyenre eddig még nem volt lehetőség. Ezzel párhuzamosan megindulhat e területen a műhelymunka és a szakemberképzés a nyílt forráskódú szegmensben, ami innovációs hatással bírhat az alkalmazásfejlesztésre ezen a területen.

Az IVSZ kiemeli, hogy a nyílt forráskódú eszközök közbeszerzésének támogatása illeszkedik abba a támogatott törekvésbe, amely – többek között az IVSZ hatására – az eKözigazgatási keretrendszer kialakításában is megtalálható, és amelynek egyik megfogalmazott célja a rendszerek közötti szabványos kommunikáció. Ez mind a dokumentumformátumok, mind az adatcsere és funkcióhívások – amelyek tipikusan megjelennek a modern webszolgáltatások esetében – esetén meg kell hogy tudjon valósulni, és amelyet mind a nyílt, mind a modern zárt forráskódú rendszerek lehetővé tehetnek és kell is tenniük.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés