Connect with us

Hirdetés

technokrata

A tesztmérnököké és a tesztmérnökképzésé a jövő

Dotkom

A tesztmérnököké és a tesztmérnökképzésé a jövő

A szoftvertesztelő szakemberek egyre égetőbb hazai hiányát érzékelve mind több társaság, oktató központ indít tesztmérnökképzést. A múlt hónapban néhány nap eltéréssel két cég is bejelentette, hogy hiánypótló képzést indít.

A napokban jelentette be az Alvicom, hogy bár a társaság szakemberei évek óta oktatnak szoftvertesztelést neves cégek partnereként, mostantól hivatalosan is elkezdik a tesztmérnökképzést, ami a külső érdeklődők számára idáig nem volt elérhető. Az Alvicom Kft. többéves tapasztalattal rendelkező oktatóira és a magyarországi szoftvertesztelési piacon szerzett gyakorlatára alapozva határozta el, hogy tesztmérnökképzést indít – közölte a Napi Informatikával Palugyai Sándor, az Alvicom tesztelési kompetencia-központjának vezetője. Mint elmondta, az oktatás keretében a hallgatók megismerkedhetnek a tesztelési módszertanokkal, megtanulhatják – ahol erre szükség van – elfogadtatni és elhelyezni a tesztelést a szoftver életciklusában, és gyakorlati útmutatókat kapnak a tesztkörnyezetek kialakításához, a teszteszközök használatához, valamint a tesztelési szerep- és feladatkörök meghatározásához.

Tesztmérnökképző tanfolyamot indított a Masterfield Oktatóközpont is. A központ Magyarországon elsőként szerezte meg az ISTQB tesztmérnökképzéshez szükséges akkreditációt az informatikai képzésekkel foglalkozó intézmények közül – olvasható a társaság közleményében. Az informatikai felnőttképzések piacára tavaly októberben belépett Masterfield Oktatóközpont a most megszerzett ISTQB tesztmérnök-minősítéssel az oktató intézmények között hazánkban elsőként jogosult a hiányszakma ismereteit átadó tanfolyamok szervezésére. Gyúri Attila ügyvezető igazgató elmondta: “Oktató központunk minden területen megfelelt az akkreditációs követelményrendszernek, és jogosultságot szerzett arra, hogy akkreditált tananyagával és certifikált, tapasztalt oktatóival az ISTQB CT-FL vizsgára felkészítő tanfolyamokat tartson. Ez nagyon fontos eredmény, mert jelenleg Magyarországon a tesztmérnökszakma még gyerekcipőben jár, így eddig ennek professzionális oktatására sem volt példa. Ugyanakkor a munkaerőpiacon állandó, súlyos probléma a képzett tesztmérnökök hiánya. Arra törekszünk, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően hazánkban is elismertté tegyük ezt a speciális tudást igénylő munkakört. A munkáltatók a jövőben már megkövetelhetik ezt a minősítést minden álláskeresőtől.”Az Alvicom Kft. tesztelési oktatását idén akkreditálta a Magyar Szoftvertesztelési Tanács Egyesülete (HTB), a nemzetközi ISTQB szervezet magyarországi testülete. A HTB, azaz a “Hungarian Testing Board” olyan szakértőkből álló szervezet, amely szoftverek, valamint informatikai rendszerek tesztelésének módszertani szabványosításával, illetve az egyéb teszteléssel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozik. Az egyesület tagjai specialisták, akik az iparhoz, tanácsadó vagy tréningcégekhez, egyetemekhez, más tudományos és szakmai szervezetekhez/szövetségekhez tartoznak. A HTB az ISTQB (International Software Testing and Qualification Board) szoftvertesztelői világszervezet teljes jogú, egyedüli magyarországi tagszervezete.

A tanfolyam ajánlott- tesztmérnököknek- szoftvertervezőknek- szoftverfejlesztőknek- tesztelőknek- minőségbiztosító mérnököknek- rendszerszervezőknek- teszt- és minőségfejlesztési koordinátoroknak- it-vezetőknek- szoftvertesztelési csoportvezetőknek- vezető fejlesztőknek- fejlesztési vezetőknekForrás: Alvicom



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés