Connect with us

Hirdetés

technokrata

Folyosóra szorulhat a Microsoft-vezér

Dotkom

Folyosóra szorulhat a Microsoft-vezér

Első alkalommal rendeznek BarCamp konferenciát Magyarországon.

A néhány éve Amerikában elindult kezdeményezés lényege, hogy a látogatók aktívan részt vesznek a konferencia programjának kialakításában – a Budapesti premieren a vállalkozó kedvű jelentkezők maguk is tarthatnak előadást vagy felvethetnek témákat; a végleges terem és időbeosztásról pedig az dönt, hogy egy-egy előadó mennyi internetes szavazatot kap.

A 2009. március 3-án Budapesten bemutatkozó BarCamp konferencia kétszeresen is Web2-es: egyrészt a konferencia programjának kialakításában is számítanak a résztvevőkre, másrészt a rendezvény épp a Web2-es jelenség felhasználói, üzleti és a marketing aspektusaira fókuszál. A Web 2.0 Symposium: BarCamp Budapest nevet viselő eseményen ismert bloggerek, újságírók, szerkesztők mellett előad többek között Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és az internet jövőjét befolyásoló eszközöket és szolgáltatásokat fürkésző “Next Web Blog” két vezéregyénisége: Boris Veldhuijzen van Zanten befektető és a mindössze 23 éves Ernst-Jan Pfauth főszerkesztő. Boris 1997 óta dolgozik az internet világában, befektetőként és tanácsadóként vesz részt több start-up és már befutott vállalkozás működtetésében és ha igény van rá, szívesen megosztja gondolatait az érdeklődőkkel konferenciákon, workshopokon. Az előadások pontos és végleges terem és időbeosztását csak március 2-án ismertetik a kapcsolódó weboldalon a szervezők, hiszen addig a honlapon regisztrált látogatók “szavazhatnak” arról, hogy melyik prezentáció érdekli őket és eszerint kerülnek az előadók a nagyterembe, szekcióterembe vagy esetleg egy 10 fős kis asztalhoz.

Mint a pestis terjed a BarCampAz első BarCamp konferenciát négy évvel ezelőtt, a Kaliforniai Palo Alto-ban rendezték 2005. augusztus 19. és 21. között, ezen 200 résztvevő jelent meg. Azóta több mint 350 városban volt BarCamp rendezvény. Eleinte elsősorban informatikai fókusszal – jellemzően webes applikációk, nyílt forrású technológiák, protokollok, adatformátumok -, majd más témák – például a tömegközlekedés, az egészségügy, a politika, a gazdaság – kapcsán is szerveztek ilyen eseményt.

A BarCamp sikerének titka – a Web2 filozófiájának megfelelően – a résztvevők bevonásában, aktiválásában rejlik. A informatikai szektor 2001-es válsága után feltűnt, hogy azok a webes vállalkozások és cégek élték túl a nehéz időket, amelyek a közösségi élményre, a felhasználók által generált tartalomra helyezték a hangsúlyt. Ez a felismerés vezetett el az olyan weboldalak robbanásszerű felfejlődéséhez, mint a videomegosztó “Youtube”, a legnépszerűbb online enciklopédia, a “Wikipedia”, a közösségi élményeket nyújtó “Facebook”, vagy éppen az egyik legismertebb magyar közösségi portál, az “Iwiw”.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés