Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Nokián is átgázolt a válság

Dotkom

A Nokián is átgázolt a válság

A tavalyi negyedik negyedévben 69 százalékkal, 576 millió euróra zuhant a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a finn Nokia Oyj nettó nyeresége éves összehasonlításban, alaposan elmaradva az elemzők 975 milliós várakozásától.

Az árbevétel közel 20 százalékkal esett vissza. A cég 15 százalékkal adott el kevesebb mobiltelefont, mint egy évvel korábban. A Nokiának komoly gondot okoz a fogyasztói kereslet általános visszaesése, ezen belül különösen kellemetlen, hogy okos telefonjai háttérbe szorultak az Apple iPhone-jával és a RiM BlackBerry-modelljeivel szemben.

A Nokia a múlt év után járó osztalék csökkentésével és a költségek számottevő lefaragásával kívánja növelni profitját: 2010 végéig 700 millió euróval fogják vissza a kiadásokat. A cég arra számít, hogy üzemi profitrátája 2009 első felében valamivel 10 százalék felett, a második félévben pedig 13-19 százalék között lesz. A globális mobilpiac a Nokia szerint az idén 10 százalékkal, 1,12 milliárd darabra zsugorodik. Novemberben még csak 5 százalékos visszaeséssel számolt a vállalat. A friss prognózis megegyezik a Crédit Suisse várakozásával, viszont elmarad a Citigroup 13 százalékos előrejelzésétől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés