Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napirenden az uniós hírközlési csomag felülvizsgálata

Dotkom

Napirenden az uniós hírközlési csomag felülvizsgálata

Az uniós jogalkotók már egy ideje dolgoznak a hírközlési irányelvek módosításán, az Európai Parlament 2008. szeptember 24-én már tárgyalta a 2002-es hírközlési csomag felülvizsgálatát, legutóbb – november 27-én – pedig az Európai Unió Tanácsa foglalkozott vele. Ha az EP és a Tanács 2009 első félévében elfogadja a csomagot, azt a tagállamoknak 2010 végére implementálniuk kell saját jogrendjükbe. A magyarországi távközlési szolgáltatók az elképzelések egy részével egyetértenek, de bizonyos pontokon aggályokat fogalmaznak meg.

Magyar TelekomAz infokommunikációs (ikt) iparág ma a gazdasági növekedés hajtóereje. Növekedési potenciálja túlmutat saját határain: a hatékonyságot és a foglalkoztatottságot egyaránt növeli. Közvetlenül és közvetetten az Európai Unió gazdasági növekedésének egynegyedét adja. Az elmúlt években az iparágban robbanásszerű változások mentek végbe. Az innováció alapvető hatást gyakorol a hétköznapokra. Az európai polgárok az elkövetkezendő 5-10 évben rá fognak szokni az életkörülményeiket jelentősen javító szolgáltatások használatára. Áttörés várható a szórakozás, az oktatási, az egészségügyi, a pénzügyi online-szolgáltatások területén.

A szolgáltatások bevezetéséhez és elterjesztéséhez jelentős infrastrukturális beruházásokra van szükség. Az ikt iparág beruházási igénye az új generációs (NGN), valamint a szélessávú mobilhálózatokat illetően európai szinten elérheti a 300 milliárd eurót. Kérdéses, hogy a mára számos elemében elavult szabályozási keretrendszer támogatja-e ezeket a beruházásokat, vagy éppen azok gátja-e.

Mi több, a világ, és különösen a sebezhető feltörekvő piacok – köztük hazánk és a régió is – egy példa nélküli pénzügyi és gazdasági világválsággal szembesül. A várható recesszió mértékének csökkentésében ma iparágunk kulcsszerepet játszik. A telekommunikációs szabályozási csomag felülvizsgálata kiváló lehetőség arra, hogy egy megfelelő szabályozási környezet megteremtésével megerősítse az európai gazdaságot, ösztönözze a beruházásokat és jogbiztonságot nyújtson a beruházóknak, szabályozóknak egyaránt. Hazánk és a régió számára ezek az alapfeltételei a meglévő digitális szakadék leküzdésének – tájékoztatott a Magyar Telekom Kommunikációs igazgatósága.

Vodafone MagyarországA Vodafone képviselői szerint a Tanács elé terjesztett kompromisszumos szövegjavaslat nem tökéletes, de az iparág nem engedhet meg magának további háromévnyi bizonytalanságot. Az uniós sms- és az adatroamingdíjak kapcsán pedig úgy fogalmazott a Vodafone, hogy bizonyos kérdéseknek (például a mobilvégződtetési díjak megítélésének) kifejezetten nemzeti hatáskörben kellene maradniuk. A Vodafone véleménye szerint az adatroaming egy alapvetően új és még csak elterjedőben lévő szolgáltatás, ezen a téren a beavatkozásra továbbra sincs szükség. A piacon a verseny kiválóan működik, jól mutatja ezt a cég Connect roaming szolgáltatása, amelyet szabályozói beavatkozás nélkül vezettek be 2007 novemberében, és a korábbinál lényegesen kedvezőbb az előfizetők számára (bruttó 3000 Ft/50 MB, azaz 60 Ft/MB a teljes forgalmi keret felhasználása esetén.)PannonA Pannon fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a keretirányelv módosításával a jelenlegi piaci és technológiai környezethez igazítják a korábban más technológiai fejlettségi szintnek megfelelően kialakított szabályozást. Az Európai Bizottság nem titkolt célja hosszú távon az egységes európai belső piac kialakítása a távközlés területén is, tehát várható, hogy az egyes tagállamok szabályozása és díjszintjei mindinkább közelíteni fognak egymáshoz.

Ha az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2009 első félévében elfogadja a csomagot, azt a tagállamoknak 2010 végére implementálniuk kell saját jogrendjükbe.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés