Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meghosszabbították a mobiltendereket

Dotkom

Meghosszabbították a mobiltendereket

Két új szolgáltató is a piacra léphet, ha akar.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 15 nappal meghosszabbította a két új szolgáltató piacralépését is lehetővé tevő mobil- és frekvenciapályazatai egy részének beadási határidejét, a frekvenciasávok felhasználási szabályait rögzítő miniszteri tendelet változása miatt – közölte a hatóság.

A határidőt Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jóváhagyásával hosszabbították meg. A rendelet csütörtöki módosítása szerint a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacralépését lehetővé tevő A frekvenciacsomagra pályázhatnak azok a társaságok is, amelyek rendelkeznek 3,5GHz-es frekvenciahasználati jogosultsággal.

A beadási határidő december 12-ére módosítása a 900/1800/2100MHz-es frekvenciákra vonatkozó A csomag mellet az attól elválaszthatatlan 26GHz-es csomagokat, azaz a C, F és a G csomagokat is érinti.

A 450MHz-es frekvencia hasznosítására vonatkozó B csomagra, valamint a két további 26GHz-es csomagra (D, E) kiírt pályázatokat változatlanul november 28-án kell beadni.

Az NHH a pályázatokat a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében hirdetette meg. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

Az A blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A B blokk nyertese pedig elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A 26GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez. A pályázati kiírást eddig 14 cég vásárolta meg.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés