Connect with us

technokrata

Megszülethet az európai távközlési felügyelet

Dotkom

Megszülethet az európai távközlési felügyelet

Az Európai Unió távközlési miniszterei a várakozásokkal ellentétben kompromisszumra jutottak az EU harmadik telekomcsomagjáról.

Ez eredendően három területet ölel fel: megszabja a szolgáltatók számára az általánosan elvárható kínálatot, az európai távközlési piaci felügyeletet és a szolgáltatás és hálózat szétválasztását. Viviane Reding, az EB távközlésért felelős tagja tegnap reggel még egyenesen miniválságról beszélt, mert a soros francia elnökség szövegtervezete – meglepetésre – nem tükrözte a korábban kialakulóban lévő kompromisszumot, de sok rögtönzés után a miniszterek végül is jelentősen módosítottak a szövegen. Eszerint elfogadják a tagállamok az európai szabályozó felügyelet létrehozatalát, amelynek tagjai részben a nemzeti szabályozó hatóságok közül kerülnek ki, egyúttal gondoskodnak a nemzeti hatóságok személyi és pénzügyi függetlenségéről. A jövőben az európai felügyeletnek jogában áll majd a nemzeti hatóságok intézkedéseinek a korlátozása, ha úgy ítélik meg, hogy az ellentétes a belső piaci elvekkel. Nem tabu többé – főleg, mert a németek beadták a derekukat – a vezetékhálózatok és a szolgáltatások funkcionális szétválasztása sem, vagyis brit példára megvalósulhat, hogy a nagyobb piaci verseny érdekében az egykori távközlési monopóliumok nem birtokolják egyszerre a vezetékeket és nem nyújtanak egyszersmind telefon- vagy internetszolgáltatást.

A tegnapi megállapodás ugyan még nem jelent áttörést, az alku folytatódik az ambiciózusabb csomagot javasoló Európai Bizottsággal (EB) és a fogyasztóvédelmi kérdésekben hajthatatlan Európai Parlamenttel (EP), de az is eredmény, hogy legalább a tanácsban sikerült közös álláspontra jutni. Brüsszeli megfigyelők szerint esély van arra, hogy az eredeti szándéknak megfelelően még az EB és EP mandátumának jövő évi lejárta előtt megállapodjanak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin