Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dugófigyelés a gyakorlatban

Dotkom

Dugófigyelés a gyakorlatban

Néhány hónapja már érdemes figyelni arra, hogy frissen megvásárolt navigációs készülékünk TMC technológiával is fel legyen vértezve.

A nyár végén indult ugyanis a magyarországi TMC, azaz Traffic Message Chanel, amelynek segítségével a navigációs készülék automatikusan megkapja az aktuális forgalmi adatokat, így elméletileg mindig a leggyorsabb útvonalon juthatunk el a célállomásra. Az ingyenes szolgáltatás nagymértékben javítja a navigációs rendszerek kihasználhatóságát, így vélhetően azok is megfontolják egy-egy ilyen készülék vételét, akiket eddig hidegen hagyott a technika ezen vívmánya.

A holland gyártónál könnyű eligazodni abban, melyik készülékét szerelték fel TMC-vel, ezek ugyanis kivétel nélkül megkapták a Traffic utónevet. A kipróbált One XL Traffic látszatra olyan, mint a legtöbb TomTom készüléke, a különbség mindössze annyi, hogy működés közben a kijelző jobb szélén megjelennek a közlekedési információk. Ha a betekintésnél többre vágyunk, akkor oda kattintva további információkat kapunk a közlekedés aktuális eseményeiről, a dugókról, illetve tájékoztat minket az esetlegesen várható késés mértékéről is. A TMC egyébként az Útinform és a Fővinform adataiból dolgozik, emellett pedig több ezer jármű mozgásából is számítanak forgalmi adatot.

Amennyiben esetleg nem tudja a sofőr, milyen készülékkel is van dolga, nemigen fog semmi különöset észrevenni, legfeljebb azt, hogy nem a megszokott útvonalon, hanem gyakran kisebb utcákon és hosszabb útvonalon, az esetek túlnyomó többségében viszont gyorsabban juttatja el a célig. Örvendetes, hogy a 4,3 colos képernyőn minden útmutatás jól látható, de ha úgy állítjuk be, akár magyarul is diktálja nekünk az útvonalat.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés