Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vásárlás a neten – tanácsok

Dotkom

Vásárlás a neten – tanácsok

Mire kell figyelni, biztonságunk érdekében?

A netes vásárlás gyors és kényelmes. Akkor mégis miért vállalják jó néhányan még mindig a bolti tülekedős vásárlás nyűgjét? Az első számú ok a biztonság. Az amerikai Nemzeti Fogyasztói Szövetség szerint az elmúlt évben a vevők 32 millió dollárja bánta az internetes csalás valamilyen formáját. A hitelkártya-információk ellopásától a tisztességtelen kereskedőkig tartó lista az amúgy hálófüggő számítógép-használókat is elriasztotta a netes vásárlástól. A megfelelő szoftverrel védekezhetünk a csalók ellen. Az is sokat segít, ha tudjuk, milyen jelek mutatják: gyanakodjunk, nem megbízható az oldal.

Az igazán minőségi online boltok arra törekszenek, hogy mind megbízhatóságban, mind a jó hírnév terén megfeleljenek a hagyományos üzletek többségénél megszokottnak. A titkosító programok, a felügyelő csoportok és a minősítési rendszerek csak néhány a netes vásárlók védelmét szolgáló, megvalósulóban levő intézkedések közül. A biztonságos vásárlás érdekében a vevőknek azonban bizonyos mértékben le kell mondaniuk a netes vásárlásokra nagyobbrészt jellemző, impulzív vásárlásról. A biztonságos és a veszélyes helyek megkülönböztetése némi odafigyelést, utánajárást igényel. De még így is jóval kisebb erőfeszítésbe és időbe kerül óvatos netes vásárlóvá válni, mint parkolóhelyet találni a bevásárlóközpontnál.

A felhasználók nagy része nem tudja, hogy az internetes banki műveleteknél vagy vásárlásnál használt kényes információkat, például a számla adatait vagy a jelszavakat az adattolvajok elfoghatják, ha nem megfelelő a számítógép védelme. Naponta 7,92 millió, csaló weblapra irányító, adathalászó levél forog az interneten. A leggyakrabban bejelentett kártevő programok nyolcvan százaléka ki tudja kémlelni a bankkártya- vagy számlainformációkat, illetve módosítani tudja a webkapcsokat, hogy a felhasználókat a csalók oldalára irányíthassa. Sajnos, sok felhasználó ezt gyakran nem veszi azonnal észre, állítja Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető konzultánsa.

A Symantec biztonsági tanácsai online vásárlások és banki tranzakciók esetére:
Böngésszen biztonságban! Csak vírusvédelemmel és tűzfallal ellátott számítógépről internetezzen! Így a kártevő programoknak kevés az esélye a személyes adatok elfogására. Fontos: a programokat rendszeresen frissíteni kell. Tegye éberebbé a böngészőt! Mindig a közepes vagy a nagy fokozatú biztonsági beállítást használja a böngészőben! Így a magukat a webböngészőn keresztül telepíteni akaró, kártevő programoknak vagy kémszoftvereknek nehezebb a dolguk. Legyen válogatós! Ne töltsön le mindenféle programot a netről, és ne nyisson meg mindenféle levélcsatolmányt, különben gyorsan beszerezhet egy kártevő programot a gépére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés