Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egymilliárdba került a Pannonnak a díjcsökkentés

Dotkom

Egymilliárdba került a Pannonnak a díjcsökkentés

Apadó bevétel mellett növelte eredményét a mobilszolgáltató.

A Pannon ma közzétette 2008 második pénzügyi negyedévére vonatkozó eredményeit. A vállalat tovább növelte ügyfelei számát és fontos területeken javította hatékonyságát, így az EBITDA közel 640 millió forinttal 19,13 milliárd forintra nőtt, miközben az árbevétel bő egymilliárd forinttal 46,17 milliárdra csökkent.

Utóbbi az alacsonyabb végződtetési és roamingdíjak számlájára írható, a forintban számított egy főre jutó havi mobil árbevétel (ún. „blended ARPU” index) pedig 6 százalékkal mérséklődött az előző év hasonló időszakához képest. Ezt a csökkenést részben ellensúlyozta a nagyobb ügyfélkör és a mobil szélessávú internet-szolgáltatásokból származó árbevétel. Az alacsonyabb értékesítési költség kompenzálta az árbevétel visszaesését, így az értékesítés bruttó eredménye emelkedett. Az EBITDA emelkedése annak köszönhető, hogy az értékesítés bruttó eredménye nőtt, a működési költségek pedig csökkentek. A működési költségek mindkét időszakban tartalmaznak bizonyos egyszeri korrekciós tételeket, melyeket nem számítva a 2008 második negyedév üzleti eredménye értékcsökkenés előtt nem változott jelentősen az egy évvel korábbi értékhez képest. Az első félévi 8,3 milliárd forintos beruházások értéke a mobil szélessávú, azon belül is főként a 3G/HSDPA beruházások miatt meghaladta az előző évi szintet. Az előfizetések száma 13 ezerrel emelkedett a negyedév során, így annak végére elérte a 3,414 milliót. A negyedév végén a Pannon aktív kártyákra vetített piaci részesedése 33,27 százalékos volt, ami 0,27 százalékpontos csökkenést jelent 2008 első negyedévéhez képest. A számlás előfizetők aránya ugyanakkor 41,3 százalékra nőtt az első negyedév végi 40,5 százalékról. Meggyőződésünk, hogy Magyarország fejlett piaccá vált, ahol egyre inkább nőni fog a számlás előfizetések és az innovatív új szolgáltatások iránti igény – jelentette ki Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója, aki szerint cége nagy lehetőséget lát a mobilinternet-hálózat és a szolgáltatás minőségének további fejlesztésében.

A Pannon 100 százalékos tulajdonosa, a norvég Telenor 3,536 milliárd norvég koronás (690 millió dollár, 100,5 milliárd forint) adózott eredményt jelentett a második negyedévről, ami 9 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit, ám elmarad az elemzői előrejelzések 3,67 milliárd koronás átlagától. A társaság csökkentette idei árbevétel-prognózisát is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés