Connect with us

technokrata

Veszteséges az Alcatel-Lucent

Dotkom

Veszteséges az Alcatel-Lucent

A francia-amerikai Alcatel-Lucent – európai részében a földrész második számú távközlésiberendezés-szállítója – még mindig nem igazolta a 2006-os vállalategyesülés előnyeit, mert mind gyengébb a második generációs mobil berendezések piaca, a szállítók között éleződik az árverseny, miközben a csoport sokat költ fejlesztő beruházásokra és szerkezetváltásra, de nagy reményekkel tekint a jövőbe.

Az adó utáni rubrikába az első negyedévben 95 millió eurós veszteség került, az egy évvel korábbi, 199 milliós adózott eredmény helyett. A tavalyi utolsó negyedévi, 48 milliós veszteséghez képest is rosszabbodott kissé a helyzet. Tavaly egész évben 443 millió eurós veszteség volt, a 2006-ban még különálló két cég együttes, összesen 522 millió eurós adózott eredménye helyett.

A bevétel, 3,864 milliárd euró, 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és 26,2 százalékkal kevesebb volt a tavalyi utolsó negyedévinél. Tavaly egész évben a bevétel, 17,792 milliárd euró, 2,5 százalékkal kevesebb volt, mint 2006-ban a két cég együttes, 18,254 milliárdos bevétele. Igaz, változatlan valutaárfolyamokon 2,1 százalékkal nőtt volna a bevétel tavaly, és az idei első negyedévben már 6,3 százalékkal lett volna több az egy évvel korábbinál, ha az euró nem drágult volna a dollárhoz képest. A tavalyi utolsó negyedhez képest változatlan valutaárfolyamon is 23,2 százalékos volt a visszaesés.

Egész évre a bevétel 2-5 százalékos csökkenésére számítanak a cégnél gyenge dollár és a távközlési cégek kevesbedő beruházásai miatt.

Az új generációs mobil távközlési berendezések forgalma viszonylag jól alakul mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában, a nagy értékű új megrendelések az egyesülés erejét mutatják, de a céget lehúzták a hagyományos, második generációs berendezések, amelyek értékesítése főleg a felzárkózó piacokon lanyhult, és gyengült a vezetékes berendezések amerikai piaca is.

Ezért folytatják a költségcsökkentést: a tavalyi első negyedévben 1900 alkalmazottól váltak meg, októberben további négyezer fős leépítést jelentettek be, három év alatt pedig 16 500 embert bocsátanak el 130 országban az eredetileg 79 ezres létszámból.

Az Alcatelnél külön már a 2006-os ütemvesztést is a termékváltás és a terjeszkedés költségeivel és azzal indokolták, hogy a második generációs mobil-beruházások lassan a fejlődő országokban is kimerülnek. Az átalakítás eredményeképpen viszont nőtt a cég előnye a széles sávú, internet protokoll alapú hármas, tévé-, telefon- és internet-kapcsolatot lehetővé tevő vezetékes hálózati berendezések piacán.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu