Connect with us

Hirdetés

technokrata

Genfen a világ szeme

Dotkom

Genfen a világ szeme

Február végén Genfben dől el, hogy ISO szabvánnyá válik-e a Microsoft XML formátuma. Egy független elemzés jobbnak találta a Microsoft Open XML képességeit, mint a vetélytársáét, amelynek alkalmazását “csupán kivételes esetben” ajánlják.

Jelentős mérföldkövéhez érkezett az Open XML ISO/IEC szabványosítási folyamata – az európai informatikai és kommunikációs rendszerek szabványosítási szövetség (ECMA) szabványosítási hivatala műszaki bizottságának jelentése szerint a bizottság átnézte és válaszolt arra a 3500 megjegyzésre, amelyeket a nemzeti szabványügyi testületek még a szeptemberi szavazás során nyújtottak be – írja a Microsoft közleménye. A válaszok többsége már az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, a nemzeti szabványügyi testületek tagjai már ismerik. Érdekesség, hogy az összes javaslat, kommentár egy helyen, szerkesztett formában jelent meg, segítve a felkészülést a február 25-29. között Genfben tartandó, a szabványt tovább finomító találkozóra.

Az ECMA-nak 2008. január 14-éig volt lehetősége válaszokat és/vagy cáfolatokat adni a szabványügyi testületek által megfogalmazott megjegyzésekre. A felvetődött problémákat 2008. február 25-én vitatják meg Genfben az ISO által megrendezendő Ballot Resolution Meetingen. A különböző szabványügyi testületeknek lehetőségük lesz arra, hogy módosítsanak szavazataikon, és itt dől majd el, hogy a Microsoft által jegyzett Open XML ISO szabvány lesz-e a közeljövőben vagy sem.

Az ISO szabályainak megfelelően az információ nagy része bizalmas, csak azok számára hozzáférhető, akik aktívan részt vettek a szabványosítási folyamatban. A szabványosítási hivatal mostani helyzetjelentése összefoglalja, rendezi az érdemi javaslatokat és megjegyzéseket. A testület ugyanakkor megoldási javaslatokat dolgozott ki, hogy rendezni tudja a szabvány szövegével kapcsolatosan beküldött lényegesebb kifogásokat, továbbá ismerteti azokat a lépéseket, amelyek a legfontosabb kifogásokra adnak választ, illetve azokat hivatottak orvosolni a szavazás márciusi lezárulta előtt.

A nagy vitát kiváltó szabványosítási procedúra iránt érdeklődőknek érdemes tanulmányozniuk a Burton Csoport év eleji tanulmányát, amely egyszerűen és közérthetően magyarázza el a különböző dokumentumformátum-szabványokat, de ugyanakkor teljeskörűen, a szabványosítási vita kereteit meghaladva elemzi az Open XML- és Open Document Format (ODF)-leírásokat.

A Burton Csoport elemzése, amelyet Peter O’Kelly és Guy Creese állított össze, teljesen független elemzés, így a Microsofttól semmiféle pénzügyi támogatást nem kaptak a munka elvégzéséhez – jelentette ki a Napi Informatika kérésére Pozsony Balázs, a Microsoft Magyarország szakértője. Hozzátette: a vizsgálat készítése során az elemzést végzők számos független informatikai szállítóval konzultáltak, hogy a jelentés minden állítását többszörösen ellenőrizzék.

A tanulmány több dokumentumszabvány egyidejű létjogosultságát hangsúlyozza. Az elemzők úgy vélik, hogy mivel az ODF és az Open XML szabványokat különböző szempontok és prioritások alapján fejlesztették ki, azok nem felcserélhetők. A szerzők szerint az Open XML “sokkal szemléletesebb” és “ökoszisztéma-, illetve alkalmazásorientáltabb”, mint az ODF. A támogatott funkcionalitás alapján a jelentés azt prognosztizálja, hogy az Open XML sokkal sikeresebb és nagyobb hatású lesz az ODF-nél. Az Open XML átvétele a szerzők szerint szélesebb körű lesz; a használat terjedését elősegítik a Microsoft Office-alkalmazásokat használó környezetek és rendszerek. Ezzel szemben az ODF fejlődése “lassú és bonyolult” folyamat, ami főleg annak köszönhető, hogy a Sun birtokolja az ODF elsődleges piaci megfelelőjét jelentő Openoffice.org programcsomagot. Az ODF átfogó vizsgálata után a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az ODF “nem képes a valós vállalati igényeknek megfelelni”, és csupán olyan helyzetekben használják majd, amikor nem szükséges a Microsoft Office-alkalmazásokkal való kompatibilitás vagy komplex dokumentummodellezés. A Burton Csoport javaslata: használjuk ki az Open XML képességeit, és az “ODF-hez csupán kivételes esetben” forduljunk.

Az ECMA szerint az Open XML olyan erős szabvány, amelyet az ipar és a kormányok igényei szerint és velük együttműködve fejlesztettek. Az intenzív fejlesztés eredményét igazolja, hogy számos nagy nevű társaság – például a Novell, a HP és a Sun is – támogatja a szabvány elfogadását. Az Ecma szakértői szerint a végső részletes leírás kétségkívül tovább fog javulni, ahogy keresztülmegy az ISO/IEC-eljárás végső szakaszán, amikor is beépítik a nemzeti szabványügyi szervezetek észrevételeit is – mondta Pozsony.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés