Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden várakozást felülmúlt a Synergon-negyedév

Dotkom

Minden várakozást felülmúlt a Synergon-negyedév

A bravúros utolsó negyedévnek köszönhetően a 2006-os 780 milliós forintos veszteség után 490 millió forintos nyereségről számolhatott be a Synergon. Valamennyi tagvállalat teljesítménye pozitív volt.

Pár száz millió forintos adózott eredményt ígért 2007 végére a Synergon menedzsmentje, az ígéret beváltása azonban a harmadik negyedév végén már-már lehetetlennek tűnt. Jellemzően ugyan az utolsó három hónap a legerősebb a cég életében, ám a 150 milliós üzemi veszteség pozitívba fordítása, illetve a 70 milliós profit többszörözése szeptember végén nem látszott túl valószínűnek. A bravúr mégis sikerült, a 2007-es évet végül 491 millió forintos adózott nyereséggel zárta – ráadásul ezúttal valamennyi tagvállat pozitív teljesítményről számolhatott be. Az első kilenc hónap végén még 150 milliós üzemi veszteségről tudósító vállalat az utolsó negyedévben ugyanezen a soron már 437 millió forintos pluszt mutatott ki. A javulásban néhány nagyobb egyedi megrendelés elszámolása mellett komoly szerepet játszott a működési költségek drasztikus csökkentése: egy év alatt közel 800 millió forinttal sikerült azokat leszorítani. Ami az egyes tagvállalatokat illeti, az anyacég a szeptember végi 125 milliós üzemi veszteségből 365 milliós pluszba fordított, a Fibex 25 milliós bukást javított 66 milliós nyereségre, az Infinity pedig 6 milliós üzemi mínuszból jött fel szerény 7 milliós pluszra.

A menedzsment koncepciója, mely szerint a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások felé fordul, úgy tűnik, bevált: a valaha bőven 20 milliárd forint feletti forgalom ugyan 17 milliárd alá csökkent, ám ezen belül a szolgáltatástartalom soha nem látott mértékűre, 50 százalékra emelkedett. (Az utolsó negyedévben elérte a 78 százalékot.) A jövővel kapcsolatban optimistának tűnik a társaság, a gyorsjelentés az oktatás, az egészségügy és az infrastruktúra területéről remél az idén nagyobb állami megbízásokat, míg a magánszektorból a távközlési, a banki és az ipari területén is lát új lehetőségeket. A fejlődésre persze szükség is van, a Synergon részvénye ugyanis nyereségalapon még most sem nevezhető olcsónak: a papíronkénti 52 forintos profit még mindig 30 feletti P/E mutatót eredményez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés