Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megnyithatatlan Word, Excel és Powerpoint állományok

Dotkom

Megnyithatatlan Word, Excel és Powerpoint állományok

Ezentúl már mindig így lesz – egy hivatalos frissítés blokkolja a file-ok használatát.

A Microsoft Office 2003-hoz készült legutolsó javítócsomagban helyt kapott egy olyan módosítás, melynek révén a nem megbízhatónak minősített állományok megnyitása blokkolásra kerül. Az irodai alkalmazáscsomag ezáltal védettebbé válik a kártevőkkel szemben – ugyanakkor a Microsoft által korábban fejlesztett dokumentum-, táblázat- és prezentáció-formátumok is használhatatlanná válnak. Az update ugyanis régebbi Word, Excel és Powerpoint file-okat is megnyithatatlanná tesz.

Nézzük, mely formátumokkal áll hadilábon az Office 2003 Service Pack 3! A Word 6.0, 97 (Windows-os változatok) és a Word 2004 (Mac-es kiadás) által előállított saját állományok egyaránt felkerültek a listára. A már említett Excel és Powerpoint mellett például a Lotus Notes állományai, a Corel Quattro táblázatkezelő és a Corel Draw grafikus csomag révén készített file-ok is tiltva vannak.

A Microsoft közlése szerint az vezette a 2003-as Office-hoz készített javítócsomag megalkotásakor, hogy azt minél inkább együttműködővé tegyék legújabb operációs rendszerükkel, a Windows Vistával, illetve az azzal kvázi egy időben megjelent legújabb irodai programcsomaggal, az Office 2007-tel. A régebbi formátumok blokkolásának egyik indoklása az volt, hogy azok jelentősége a napi használat során egyre csökken – bár még korántsem konvergál a nullához. Persze érthető Redmond szándéka: az elavult Office-ok leváltására igyekszik sarkallni a felhasználókat, akik kénytelenek inkompatibilissá vált szoftvereik helyett újakat vásárolni.

Hivatalosan persze a biztonság álcája mögé rejtette a lépés megmagyarázását a Microsoft. A régebbi file-ok már nem voltak elég biztonságosak, olvasható a döntést magyarázó dokumentumban. Ugyanakkor nem lehetetlen ezután sem „elővarázsolni” az adatokat a régebbi file-okból, de ahhoz már egy kicsit szakembernek kell lenni. Redmond közzétette a hozzáférés-visszaengedélyézesének „barkácsolással” elérhető módját, amihez azonban például a Registry-ben kell turkálni. A Slashdot informatikai magazin ezt a leírást „elmezavaróan komplexnek” titulálta.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés