Connect with us

Hirdetés

technokrata

Várakozások felett a Magyar Telekom

Dotkom

Várakozások felett a Magyar Telekom

Az előzetes becsléseket meghaladó eredményekről számolt be a harmadik negyedévben a Magyar Telekom. A célul kitűzött osztalék nagyságát csak a tervezett akvizíciók csökkenthetik.

A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és a csökkenő reálkeresetek dacára az elvárások fölött teljesített a harmadik negyedévben a Magyar Telekom – mondta Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató tegnapi tájékoztatóján. S valóban, a távközlési csoport harmadik negyedéves eredménye és EBITDA-ja is meghaladta az elemzők várakozásait, az előbbi 25,2, az utóbbi 74,2 milliárd forint lett a június-szeptemberi időszakban. Ezzel a csoport első kilenchavi adózott eredménye – köszönhetően az adómegtakarításnak is – gyakorlatilag nem változott, az EBITDA pedig 176,3 milliárd forintra nőtt 150,5 milliárdról.

Az EBITDA javulását a rendszerintegrációs és az informatikai szegmensben végrehajtott akvizíciók és a TETRA-szolgáltatás szintén segítették. Magyarországon a T-Com bevételeinek csökkenése lassult a szélessávú bevételek növekedésének köszönhetően. A T-Mobile-t a külföldi leányvállalatok teljesítménye segítette, míg a T-Systems a már említett akvizícióknak köszönhetően javította EBITDA-ját.

Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes a negyedik negyedévre stabil bevételi és EBITDA-kilátásokat prognosztizált. Hangsúlyozta, hogy a 70 forintos osztalékfizetési célt a későbbiekben is fönn kívánja tartani a Magyar Telekom, de amennyiben nagyobb volumenű akvizíciót hajtana végre, úgy ez az érték csökkenhet. Így az osztalékfizetésért részvényt vásárló befektetőknek kiemelten érdemes lehet figyelniük a Telekom Slovenija privatizációjával kapcsolatos fejleményekre, hiszen a Magyar Telekom kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be rá, s meghívást kapott annak átvilágítására.

A 2008-as év végéig 15 százalékos létszámcsökkentést tervez a Magyar Telekom – mondta Somorjai Éva humánpolitikai vezérigazgató-helyettes. (Ez év közepén 12 300 munkavállalója volt a csoportnak.) A mostani, elsősorban az anyavállalatot érintő leépítés eredményeként 13 milliárd forintos megtakarítással számolnak a személyi költségekben. A leányvállalatok karcsúsítása 2009-2010-ben várható. Winkler János, a lakossági szolgáltatások üzletágvezetője jelezte, hogy a T-Mobile márka minden bizonnyal a későbbiekben is megmarad, viszont az anyacég gyakorlatához hasonlóan bevezetik a T-Home márkanevet, bár ennek részletein még dolgoznak.

Jó volt a fogadtatásKedvezően fogadták az elemzők a Magyar Telekom gyorsjelentését. A Cashline Értékpapírnál például úgy vélik, hogy a cég szabad pénzárama idén optimális esetben elérheti a 155 forintot részvényenként, s ez – akvizíciók hiányában – 80-85 forintos részvényenkénti osztalékra is lehetőséget nyújtana 2007 után. A hosszú távon fenntartható osztalék mértékét pedig 90-100 forintra teszik. A brókerház szakértői vételre ajánlják a távközlési részvényeket. Szintén kedvező a véleménye a Concorde Értékpapír elemzőinek, akik a gyorsjelentés nyomán fenntartották felhalmozás ajánlásukat.

Az adó tett keresztbe a Deutsche TelekomnakMár az egymást követő hatodik negyedévben ad számot csökkenő nyereségről a Deutsche Telekom. Európa legnagyobb távközlési vállalatának nyeresége ezúttal az 1,6 millióval csökkenő vezetékes előfizetői létszám, illetve rendkívüli adótételek miatt mérséklődött. A korrigált nettó nyereség pedig 7,1 százalékkal magasabb lett az előző év azonos időszakában regisztráltnál, meghaladva az elemzők elvárásait is. A jelentős egyszeri adótétel miatt azonban az előző év harmadik negyedévében jelentett 1,96 milliárd eurós profitnak mindössze töredéke, 259 millió euró lett az idei. A cég részvénye emelkedéssel nyitott a gyorsjelentés megjelenése után, ám zárásra visszaadta kétszázalékos nyereségét, és az előző napi 14,12 eurós szinten fejezte be a napot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés