Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kínai kormánynak súgott be a Yahoo

Dotkom

A kínai kormánynak súgott be a Yahoo

Megrótta a Yahoo vezetőségét az amerikai törvényhozás azt követően, hogy kiderült: a cég által a kínai kormánynak kiadott információk segítségével azonosítottak és ítéltek el egy ellenzéki újságírót.

Tom Lantos, az Egyesült Államok kormányának külügyi bizottsági elnöke morális szempontból törpének nevezte az internet óriást azt követően, hogy kiderült, a Yahoo által a kínai kormánynak kiszolgáltatott információ alapján azonosítottak, majd ítéltek el egy ellenzéki kínai újságírót.

Shi Taót azzal vádolták a kínai hatóságok, hogy államtitkokat szivárogtatott ki külföldre, a vádak alapján pedig 10 éves börtönre ítélték tavaly áprilisban. Az ellenzéki újságíró emberi jogi csoportoknak küldte tovább azt a kínai hatóságoktól származó e-mail üzenetet, amelyben a sajtót arra szólítja fel a kormány, hogy kerülje el a Tiananmen téri mészárlás 15 évfordulójáról való megemlékezést.

A keddi meghallgatás során a Yahoo vezetői azzal védekeztek, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy az általuk a pekingi kormánynak kiszolgáltatott információ egy politikai disszidens kilétének felfedésére szolgál. A Yahoo az eseményt követően eladta a kínai leányvállalatát, a Yahoo Chinát az Alibaba.com internetes cégnek az Alibaba részvényeinek 40 százalékáért cserébe.

A Yahoo vezetősége a külügyi bizottság kérése ellenére sem vállalt kötelezettséget az elítélt újságíró családjának anyagi támogatására, arra hivatkozva, hogy az további megbélyegzést vonna a családtagok fejére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés