Connect with us

Hirdetés

technokrata

4 TB-os merevlemez – a helyszínelők rémálma?

Dotkom

4 TB-os merevlemez – a helyszínelők rémálma?

Nem mindenki örül az óriási kapacitásoknak.

A Hitachi Global Storage Technologies nemrég jelentette be, hogy a következő évtized elejére, várhatóan 2011-re az asztali merevlemez-meghajtók elérik a 4 TB-os kapacitást. Ennek a médiafile-okat tároló felhasználók minden bizonnyal nagyon örülnek majd, ám van egy (szűk) réteg, amelyik nincsen „fellobogózva” a lehetőségtől, hogy ekkora méretű winchesterekkel dolgozhat. Ők a bűnügyi szakértők.

Egy rendőrségi eljárás során a digitális adatok begyűjtése és elemzése már napjaink több száz gigabyte-os HDD-i esetén is komoly feladat elé állítja a nyomozókat. Az pedig minden szakértő rémálma, amikor egy nagyságrenddel nagyobb adatmennyiség közül kell majd kihalásznia az adott ügy szempontjából életbevágóan fontos információkat. Ezzel a kihívással csak úgy tudnak megküzdeni, ha új eljárásokat dolgoznak ki az adathalmazok feldolgozáshoz. És az sem biztos, hogy az összes adattal meg tudnak majd birkózni a jövőben egy winchesteren – muszáj lesz szelektálniuk, ha időben végezni akarnak egy-egy üggyel. Vagyis nő a bűnözők esélye, hogy esetleg megúszhatják egy bizonyíték bemutatását.

A szakértők szerint több TB-nyi információ csak akkor válik kezelhetővé, ha az előszűrés során intelligensebb megoldásokat alkalmaznak, és „ráfekszenek” az úgynevezett precíziós csapások alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy az előszűrést követően gyanúsnak minősülő adatokat vizsgálják át tüzetesen – egy több gigabyte-osra rúgó film minden egyes bitjét nem nézhetik végig. És még így is magasabbra rúg a megfelelő információk előásásának a költsége, mint egyszerűen az összes adat elraktározása.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a terabyte-os kapacitású merevlemezek megjelenésével a helyszínelők, nyomozók, rendőrségi szakértők hátrányba kerülnek a bűnözőkkel szemben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés