Connect with us

Hirdetés

technokrata

Brüsszel folytatná a roamingdíj-csökkentést

Brüsszel folytatná a roamingdíj-csökkentést

Dotkom

Brüsszel folytatná a roamingdíj-csökkentést

Szeptember végén lejárt a roamingdíjak csökkentésének Brüsszel által szabott végső határideje, ekkortól az EU területén a külföldi hívások esetén nem lehet nettó 0,49 eurónál többet kérni a kezdeményezett és 0,24-nél a fogadott hívások után.

Magyarországon a három szolgáltató már augusztusban csökkentette a díjakat. Az Európai Bizottság azonban nem éri be ennyivel: az sms- és az adatforgalmi díjak mérséklését is el akarja érni a szolgáltatóknál, és ha ezt nem teszik meg maguktól, kész ismét beavatkozni – hangsúlyozta Viviane Reding, az információs társadalomért felelős biztos.5. oldal



Szólj hozzá!

Dotkom

Brüsszel folytatná a roamingdíj-csökkentést

Szeptember végén lejárt az roamingdíjak csökkentésének Brüsszel által szabott végső határideje, ekkortól az EU területén a külföldi hívások esetén nem lehet nettó 0,49 eurónál többet kérni a kezdeményezett és 0,24-nél a fogadott hívások után.

A következő két évben 0,43 és 0,19 euróra csökkennek tovább a barangolási díjak, amit, ha fogcsikorgatva is, de tudomásul vettek a szolgáltatók. Magyarországon a Vodafone már augusztus 1-jén a megengedett szintre, bruttó 144 és 70,80 forintra vitte le árait, amit a T-Mobile és a Pannon augusztus végén követett. Bár a változtatás a legtöbb európai országban két számjegyű, egyes esetekben több mint 50 százalékos árcsökkentést hoz a felhasználóknak, így Brüsszel elégedett az eredményekkel. Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért felelős biztosa, a díjcsökkentés fő szorgalmazója az adatszolgáltatások árának mérséklését is el akarja érni. “Üzenetem világos: a szolgáltatók gyorsan vigyék lejjebb az sms-ek és más adatszolgáltatások roamingdíjait, ha nem teszik, azzal arra kényszerítenek, hogy újra beavatkozzunk” – idézte őt az EUobserver.

A nagy mobilszolgáltatók már korábban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a roamingdíjak csökkenése fékezi a belföldi tarifák mérséklését, hiszen valahol kompenzálniuk kell veszteségeiket, emellett visszafogja a versenyt, mivel a mobilcégek a megengedett felső határ közelében tartják tarifáikat. Ennek némileg ellentmond, hogy a barangolási díjak új szabályozása három év múlva hatályát veszti, mivel Brüsszel szerint a verseny addigra a limitek alá szorítja az árakat.

Ha a mobilcégek nem csökkentik záros határidőn belül az sms-ek roamingdíját, ismét beavatkozik az EU.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés