Connect with us

Hirdetés

technokrata

Döntetlenre áll a gigászok csatája

Dotkom

Döntetlenre áll a gigászok csatája

Az IBM obstrukciója meghiúsított a Microsoft OpenXML dokumentumformátumának magyar szabvánnyá válását. A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) mai bizottsági ülésen ugyanis – bár a bizottság elnöke kísérletet tett az újabb szavazat kialakítására, amelyet konszenzusos döntéssel meg lehetett volna hozni -, az IBM képviselője megakadályozta a döntés meghozatalát. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország nem adja le szavazatát az ISO felé.

A történet első fejezete 2007. június 25-ére datálható. Akkor a MSZT bizottságának ülésén sor került egy, a nemzetközi szabványügyi testülethez, az ECMA által az ISO-hoz benyújtott, Office OpenXML alapú dokumentumformátummal kapcsolatos szavazásra. Az ülésen a szakmai tárgyalást követően a 11 megjelent bizottsági tag 8:3 arányban megszavazta, hogy Magyarország támogatja a szabványjavaslat ISO befogadását, s rendelkezett, hogy a bizottság titkára az erre vonatkozó szavazatot juttassa el Genfbe, az ISO-hoz. A szappanoperába illő történet 2007. július 20-án folytatódott. Az IBM Magyarország Kft. az MSZT vezetésénél bepanaszolta a döntést, arra hivatkozással, hogy az ülésen formai hibák történtek. A fő kifogás az volt, hogy a bizottsági ülést nem kellő időzítéssel hívták össze. Ennek érdekessége, hogy az ülés összehívását az IBM Magyarország Kft. kezdeményezte, és az összes bizottsági tag alkalmazkodott ehhez – írja a Microsoft közleménye. A bizottság eddigi működése során alkalmazott szokásjog szerint általában két hét telt el a meghirdetés és a bizottsági ülés között, azonban erre vonatkozó a bizottságot kötelező előírás nincs. A tagok közül ezt sem az ülést megelőzően, sem az ülés alatt senki nem kifogásolta és a szavazás eredményére semmilyen hatással nem volt. Miután az MSZT illetékesség hiányában elutasította az IBM panaszát, az IBM az MSZT-t felügyelő Gazdasági Minisztériumhoz fordult. A GKM utasította az MSZT-t a szavazás megismétlésére majd augusztus 30-án jelezte, hogy a mai napra összehívott bizottsági ülést is szabályellenesnek tartja. Az OpenXML ISO szabványosítási folyamata itt nem ér véget, hiszen a szeptember 2-án záruló szavazati körben felterjesztett módosítási javaslatok megvitatására és átvezetésére egy többhónapos egyeztetési folyamat áll rendelkezésre. A végső döntés az így átdolgozott specifikációról lesz majd 2008 elején. Az által, hogy Magyarország nem adott le szavazatot, kizárhatja magát ezen egyeztetési és végső döntési folyamatból – állítja a Microsoft sajtóanyaga. A Microsoft Magyarország továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy a június 25-i bizottsági döntés érvényes. A Microsoft állásfoglalásaA Microsoft meggyőződése szerint a felhasználóknak meg kell hagyni a választás lehetőségét, hogy a számukra legmegfelelőbb dokumentum formátumot használhassák. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk a számítástechnikai és adatformátumok evolúcióját. Ezért támogatjuk az Open XML ISO/IEC szabványként történő elismerését.

A benyújtott ECMA tervezet elfogadása esetén a nevezett file-formátum teljes mértékben az ISO felügyelete alá kerül, annak karbantartása, továbbfejlesztése is az ISO (és ezen keresztül a nemzeti tagszervezetek) jogköre. Ez azt eredményezi, hogy lehetővé válik más informatikai cégek számára, hogy könnyen kapcsolódhassanak hozzá, illetve hatékonyan versengjenek megoldásaikkal. Az állományformátum nyílt szabvánnyá tétele ezáltal ösztönzi az innovációt és a versenyt. Nem véletlen, hogy olyan jól ismert piaci szereplők is implementálták már a formátumot, mint például a Novell és az Apple. Ők úgy döntöttek, hogy a megoldásaik ügyfélbarátsága, megfelelősége, minősége lesz az a terület, ahol piaci versenyben próbálnak felülkerekedni.

Az OpenXML ISO standarddá válása a következő előnyökkel jár a felhasználók és a széles értelemben vett IT ipar számára:Egyéni felhasználók – a dokumentumok készítői. Bízunk benne, hogy ez a lépés végül minden dokumentumokkal dolgozó felhasználónak előnyére válik. A szabványspecifikációk biztosítják majd számukra, hogy a dokumentumok tartalmát a ma elérhető és a jövőben használatban lévő eszközökkel egyaránt kezelni tudják. Üzleti felhasználók – üzleti alkalmazások más alkalmazásokba történő integrációja. A Microsoft Office a felhasználók nagy többsége számára az információ fogadásának és feldolgozásának legfontosabb eszköze. Az Open XML lehetővé teszi, hogy az üzleti felhasználók saját rendszereiben Open XML-formátumban létrejövő információit integrálhassák. E nélkül a dokumentumok továbbra is elszigeteltek maradnak egymástól az üzleti folyamatokban. A IT iparág – a fejlesztők számára új lehetőségek biztosítása. A szabványosítás innovációk egész sorát könnyíti meg, hiszen ezáltal a fejlesztők hozzáférnek majd a specifikációkhoz, így újonnan kifejlesztett alkalmazásaik további új funkciókkal gazdagíthatják majd alkalmazásaikat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés