Connect with us
Hirdetés

technokrata

Megtizedeli szervereit az IBM

Dotkom

Megtizedeli szervereit az IBM

Az IBM májusban indította el Nagy zöld elnevezésű programját, amellyel ügyfelei felmérhetik számítógépes központjaik energiafogyasztását, s megoldási javaslatokat kaphatnak a takarékosabb működésre.

Maga az IBM a legelsők között él ezzel a lehetőséggel, és adatközpontjai történetének egyik legjelentősebb átalakítására készül. A társaság tervei szerint 80 százalékkal kisebb lesz adatközpontjainak villanyszámlája.

A cég jelenleg összesen 740 ezer négyzetméternyi (139 futballpálya méretű) területen 3900 szervert üzemeltet világszerte, amelyek kiszolgálják a vállalat több mint 355 ezer felhasználóját. A konszolidációt követően 30 darab, Linux operációs rendszert futtató IBM System z nagyszámítógép látja majd el ugyanezt a feladatot, radikálisan alacsonyabb energia-, szoftver- és rendszertámogatási költségekkel, egyúttal rugalmasabb infrastruktúrával.

A konszolidációs projektet az teszi lehetővé, hogy egyetlen nagygépes rendszer képes egyedi szerverek százait vagy ezreit modellezni, és ezek mindegyikét valódi, különálló gépként működtetni. Ez a technológia – amelynek az IBM volt az előfutára több mint negyven évvel ezelőtt – a virtualizáció. Az IBM várhatóan egy kisebb város energiaellátásához elegendő áramot fog megtakarítani a gépek fogyasztásán és a helyiségek légkondicionálásán, de ezen túl csökkenti licencelt szoftvereinek díjait is, mert kevesebb processzoron futtatja majd őket, továbbá kedvezőbb rendszeradminisztrációs és ingatlanbérleti költségekkel számolhat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés