Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mivel könnyíti meg legjobban az életünket az Internet?

Dotkom

Mivel könnyíti meg legjobban az életünket az Internet?

Heti öt órával több jut arra, amire szeretnénk.

A Harris Interactive 2007-es USA-beli felmérése, mely a Symantec megbízásából készült, azt állapította meg, hogy a felhasználók az online bankolást jelölték meg az elsőszámú internetes tevékenységként, amely megkönnyíti ëCetüket. A válaszadók 86 százaléka szerint hetente mintegy öt órát takarítanak meg az online bankolással, és csaknem egyötödük (21 százalék) számára teljes egészében kiváltja a személyes bankba járást. A felmérés azt is megállapította, hogy a személyes információk biztonságát érintő kérdésekben az ügyfelek elsősorban a pénzintézetektől (54 százalékban) és az olyan biztonsági szoftvereket gyártó vállalatoktól, mint a Symantec (29 százalékban) várnak segítséget és tanácsot.

A KutatóCentrum a Symantec megbízásából 2007. április végén 572 fő megkérdezésével Magyarországon is végzett kutatást végzett a magyar felhasználók online vásárlási és bankolási szokásairól a személyes adatok biztonságának témakörére fókuszálva. Bár hazánkban is egyre nő azok száma, akik banki és egyéb pénzügyeiket az interneten bonyolítják, a magyar felhasználók még bizalmatlanabbak, mint az amerikaiak, a válaszadók 43%-a nyilatkozott úgy, használja az internetes bankolási lehetőségeket. Az e-banking elutasításának elsődleges oka a bizalmatlanság, illetve a személyes adatokhoz való illetéktelen hozzáféréstől való félelem, amely a válaszadók több mint 90 százalékára jellemző. Ezek mellett csak lényegesen kisebb arányban fordulnak elő olyan indokok, amelyek a tapasztalatlanságot, illetve a lehetőségek hiányát jelölik meg az online bankolás mellőzésének magyarázataként. Pozitívumként a gyorsaságot, kényelmet, valamint a banki nyitva tartástól való függetlenséget jelölték meg az online bankolás hívei, csakúgy, mint az amerikai felhasználók.

A válaszadók 30%-a egyáltalán nem használ semmilyen biztonsági megoldást. Mivel azonban mind a vírusvédelmet (95%), mind pedig a tűzfalas védelmet (86%) a megkérdezettek döntő többsége használja, arra a következtetésre lehet jutni, hogy a válaszadók nem tudják egyértelműen meghatározni, hogy mit foglal magába a „biztonsági megoldás” kifejezés. Egyöntetű az a vélemény, hogy a biztonságról elsősorban az oldal üzemeltetőjének kell gondoskodnia, a felhasználók saját felelősségüket ezen a téren elhanyagolhatónak tartják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés