Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megállíthatatlan féreg fogja elárasztani az Internetet?

Dotkom

Megállíthatatlan féreg fogja elárasztani az Internetet?

Olyan mértékben öntanuló, hogy az antivírus programok (egyelőre?) nem tudják megfékezni.

Jó ideje már, hogy átvették a phishing, rootkit, botnet technológiák a digitális férgektől a legveszélyesebb online fenyegetettség stafétabotját – a Slammerhez, Sasserhez hasonló támadásokra az elmúlt években már nem volt példa. Több, IT-biztonsággal foglalkozó cég is azt jósolta, hogy ennek a támadási formának leáldozott az ideje, a helyüket szofisztikáltabb módszerek veszik át. Nemsokára azonban megdőlhet ez a megállapítás, legalábbis ha kiderül, hogy valóban komoly veszélyt jelenthet a hibrid féreg.

Erről Billy Hoggman, az SPI Dynamics vezető biztonsági kutatója, és John Terrill, az Enterprise Management Technology alelnöke és társalapítója számolt be nemrég. A két kutató bejelentette, hogy a nemsokára megtartandó BlackHat hackerkonferencián be kívánják mutatni a hibrid férgek következő generációját, melyek Internet Explorert, Firefoxot és Safarit egyaránt képesek felhasználni céljaikra – vagyis Windows-os, linuxos és Mac OS X-es környezetben is tudnak terjedni. Az úgynevezett elképzelést bizonyító (proof-of-concept) demonstráció, mely a „The Little Hybrid Web Worm that Could” nevet kapta, prezentálhatja, hogy a jelenlegi, szignatúra alapú védelmet megkerülő férgek életképesek a mai, digitálisan védettebb világban is.

Jelenleg ugyanis ennek a fajta fenyegetésnek (és általában, minden ilyen jellegű malware-nek) egy komoly hátránya van: amint az antivírus cégek elkészítik és kiadják az őt pusztán kódja alapján felismerni képes mintát (szignatúra), azonnal terjedésképtelenné válik azokban a környezetekben, ahol futtatnak antivírus szoftvert. A világon pedig már többségben vannak azok a PC-k, ahol legalább egy alapszintű víruskereső alkalmazás figyeli az adatforgalmat.

Ezen a védelmen lép át a féreg – ezért is kapta a hibrid elnevezést. A digitális kártevő ugyanis mind a kliens, mind a szerver oldalon képes működni; vagyis nem csak a webböngészőket, hanem a webszervereket is felhasználja önmaga terjesztésére. Az egyelőre nem tiszta, hogy a féreg miként tud új, sebezhető rendszereket felfedezni, de erre fény fog derülni a hackerkonferencián, állítja a két kutató. Sőt, azt is demonstrálni tervezik, hogy a kártevő hogyan tudja felhasználni a nyilvánosság számára elérhető információkat egy-egy új sérülékenységről, annak érdekében, hogy önmagát frissítse – a javascriptes Jikto sebezhetőség-szkennerre alapuló módszerrel. Az ilyen, nagymértékben öntanuló féreg kvázi megállíthatatlan lehet, hiszen ha mindig alkalmazkodni tud a vadonatúj sérülékenységekhez, akkor nem lehet ellene egyetlen „ezüstgolyót” létrehozni.

A nagy titkolózás közepette annyit azért elárultak a kutatók, hogy a polimorf viselkedést két programozási nyelv használatával hozták létre: a Perl és a Javascript alkalmazásával fejlesztették ki az új, hibrid férget. További részletek néhány hét múlva, a BlackHat konferencián.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés