Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dotkom

Ingyen iPhone!

Az érintőképernyős, vadonatúj Apple telefon ígéretével támadnak az internetes csalók.

Alig indult be az Apple legújabb mobilkészülékének az értékesítése, máris csalók próbálják meg kihasználni a telefon körül felforrósodott légkört. A múlt hét péntek délután debütáló kommunikációs eszköz azért kerülhetett az online támadók célkeresztjébe, mert az amerikaiakat igencsak lázba hozta az iPhone tudása. Az OS X operációs rendszerre épülő készülék előlapján egy PDA méretű TFT kijelző kapott helyet: a 3,5 colos képátlóval rendelkező érintésérzékeny panel 320×480 képpontos felbontású. A kijelző annak megfelelően automatikusan változtatja az orientációját, hogy a felhasználó függőlegesen, vagy éppen vízszintesen tartja a kezében. A digitális fényképezőgép modul 2 megapixeles felbontású; a négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Apple iPhone GPRS és EDGE, valamint Bluetooth 2.0 és a 802.11b/g kompatibilis. További részletek a készülékről.

Visszatérve az internetes fenyegetésre: spammerek olyan e-maileket kezdtek küldeni szerte a világban, amelyek egy Apple készülék megnyerésének lehetőségével kecsegtetik a gyanútlan felhasználókat. A webes szűréssel foglalkozó Secure Computing nemrég arra figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy ne engedjenek a csábításnak, és vegyék figyelembe az ilyen lehetőséget kínáló elektronikus leveleknél, hogy éppen egy social engineering támadás résztvevői lehetnek.

Honnan lehet felismerni ezeket az e-maileket? Azzal hitegetik az internetezőt, hogy nyerhetnek egy iPhone-t, ha a levélben megadott linkre kattintanak. Amennyiben ennek eleget tesz az üzenet címzettje, akkor egy olyan website kerül megnyitásra a számítógépen, ami ártó szándékkal megalkotott szoftvert (vagy szoftvereket – állítólag 10-féle biztonsági rést kiaknázó fenyegetést találtak az oldalon) próbál telepíteni. Ezzel a malware-rel pedig átvehető az érintett komputer felett a teljes ellenőrzés.

Paul Henry, a Secure Computing alelnöke szerint habár ez az első iPhone-nal kapcsolatos phishing próbálkozás, valószínűleg nem az utolsó. Ezt a múltbeli tapasztalatok is igazolják, hiszen mi magunk is többször írtunk azokról a próbálkozásokról, amikor például a tavalyi labdarúgó világbajnokságot, a 2005-ös Katrina hurrikán kapcsán kialakult helyzetet vagy a 2004-es év végi cunami-pusztítást igyekeztek a webes csalók felhasználni alantas céljaik eléréséhez. Az embereket foglalkoztató, népszerű témák mindig jó alkalmat kínálnak arra, hogy a hiszékenyebbeket becsapják, és pénzüket kicsalják és/vagy számítógépeiket megfertőzzék. Legyünk tehát résen!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés