Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows, Linux, Mac OS X – melyikben van a legkevesebb hiba?

Dotkom

Windows, Linux, Mac OS X – melyikben van a legkevesebb hiba?

Szám szerint a Windows-ban, de ennél jóval árnyaltabb a kép.

Nemrég adta ki a Symantec annak a felmérésnek az eredményét, melyben az összes, kereskedelmi forgalomban elérhető operációs rendszer biztonságosságát vizsgálták. Eszerint az elmúlt időszakban a legkevesebb hibát a Windows produkálta, a Red Hat Linux és a Mac OS X is több sebezhetőségtől szenvedett, állítja a Symantec. A Microsoft programjának eredményét azonban az árnyalja, hogy a legkomolyabb veszélyt jelentő sérülékenységek a redmondi operációs rendszerben találtattak.

A sárga-fekete vállalat Internet Security Threat Reportja szerint 2006 második felében 39 biztonsági rést fedeztek fel a Windows-ban, az átlagos elhárítási idő pedig 21 napot vett igénybe. A sebezhetőségek mennyisége ezzel közel megduplázódott: a tavalyi év első felében ugyanis „csak” 22 lyukat fedeztek fel a Microsoft fejlesztette szoftverben. Még durvább mértékben emelkedett ugyanakkor a Mac OS X sebezhetőségeinek száma: 2006 második felében 43 hibát leltek fel az Apple operációs rendszerében; ezek megszüntetése átlagosan 66 napot igényelt. Mindkét vizsgált szoftverre rávert azonban a Red Hat Linux: a Symantec tájékoztatója szerint egy nagyságrenddel több sérülékenységre bukkantak a programban. Tavaly, az első félév során ugyanis 42 hibáról számoltak be a platform kapcsán, ám az év második felére ez a szám 208-ra(!) nőtt.

Amint fent említettük, a hibák veszélyességének fokát is figyelembe véve átrendeződik a sorrend. 13 Windows sebezhetőség bizonyult magas kockázatúnak, és 20 közepes szintűnek. Ezzel szemben a 208 Red Hat Linux sérülékenység közül csupán kettő esett a legkomolyabb kockázatot jelentő besorolásba, 130 közepes, 70 pedig alacsony minősítést kapott. A Mac OS X esetében egyetlen súlyos sérülékenységről beszélhetünk, emellett 31 közepes és 11 alacsony kockázatot rejtő hiányosságról számolt be a Symantec.

Arra is rávilágított a jelentés, hogy miért a Microsoftnál volt a legrövidebb a hiba megjelenése az azt javító patch kiadása között eltelt idő. A Windows legtöbb hibája ugyanis már a kód kihasználásának ismeretével együtt jelent meg, ez pedig arra kényszerítette Redmondot, hogy nagy erőket állítson a javítások előállításának szolgálatába, vélekednek a Symantec-nél.

Browser wars
Emellett a rivális böngészők is megmérettek (akárcsak korábban): az Internet Explorer sebezhetőbbnek bizonyult, mint a Mozilla-féle Firefox. Az előbbinek 2006 második felében 54 biztonsági réséről hullt le a lepel, amelyek közül egy magas kockázatúnak minősült; a Tűzrókában ezen időszak alatt „mindössze” 40 sérülékenységet fedeztek fel – ezek között egyetlen, komoly kockázatot jelentő sérülékenység sem volt. Legjobban ugyanakkor a Safari és az Opera böngészők teljesítettek, melyeknek egyaránt négy-négy lyukáról szerzett tudomást a világ. Ez talán betudható a kisebb elterjedtségüknek is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés