Connect with us

Hirdetés

technokrata

Űrhajók adatait akarta megszerezni

Dotkom

Űrhajók adatait akarta megszerezni

Megint betörtek a NASA-hoz.

Közel másfél éve kezdtünk foglalkozni annak a brit hackernek a történetével, aki több tucatnyi USA-beli kormányzati számítógépbe tört be. A brit Gary McKinnon sokáig próbálta elkerülni kiadatását, attól félve, hogy az észak-amerikai ítélkezés szigorúbb lesz, mint a szigetországé. A hacker egyébként még 2001 februárjában kezdte meg digitális ámokfutását: akkor alig 12 hónap leforgása alatt közel száz, USA-beli kormányzati és katonai szervere hatolt be, s ott – a vád szerint – mintegy 700 ezer dollárnyi kárt okozott. McKinnon végig kitartott álláspontja szerint, azaz tagadta, hogy bármilyen kárt idézett volna elő a megtámadott számítógépeken.

Ezúttal egy romániai férfit vádolnak azzal, hogy betört a NASA számítógépes hálózatába. Is. Összesen ugyanis több mint 150 kormányzati komputert támadott meg, állítják a 26 éves, aradi Victor Faurról. A vád szerint a férfi nem egyedül követte el tettét: az amerikai értesülések szerint Faur a „Whitehat team” hackercsoport vezetésével vitte véghez tettét. A támadásokat követően, az áldozatul esett számítógépek képernyőjén egy, a támadás sikerességével dicsekvő szöveget láthattak az érintett felhasználók.

Többek között a következő NASA egységeket is érintette a támadás: Jet Propulsion Laboratory, Goddard Space Flight Center, Sandia National Laboratory, illetve az Egyesült Államok tengeri obszervatóriumának számítógépeit. Ezen komputereket arra használták fel, hogy adatokat gyűjtsenek és dolgozzanak fel űrhajókról. Ennek a ténykedésnek az eredménye az lett, hogy a rendszereket gyakorlatilag újra kellett építeni, a tudósoknak pedig manuálisan kellett kommunikálniuk a jelenleg is a világűrben levő eszközökkel. Ez mintegy 1,36 millió dolláros kárt okozott a NASA-nak, és mintegy 100 dolláros pluszkiadást jelentett a haditengerészetnek.

Az aradi férfit 9 rendbeli számítógépes behatolással vádolják. Ha ezeket mind sikerül is rábizonyítani, akkor összesen 54 évnyi börtönbüntetés vár rá valamelyik USA-beli szövetségi börtönben. Már amennyiben sikerül elérni a kiadatását – Faur jelenleg Romániában tartózkodik (a helyi hatóságok letartóztatták és őrizetben tartják). Az amerikai közlés szerint ugyan van kiadatási egyezség a két ország között, ám ez akár két évig is elhúzódhat.

Jelenleg csak Faur ellen folyik eljárás – a Whitehat Team egyetlen más tagját sem helyezték még vád alá az USA-ban. De nem ez volt az utolsó per az ügyben, ígérte az ügyész.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés