Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közigazgatási rendszerek szolgáltatásorientált alapokon

Dotkom

Közigazgatási rendszerek szolgáltatásorientált alapokon

A BEA államigazgatási és közigazgatási ügyfeleinek száma az elmúlt időszakban jelentősen növekedett.

A szolgáltatások számának és súlyának növekedésével egyre több közigazgatási intézmény építi szolgáltatásorientált architektúrára informatikai rendszerét. A BEA Systems a napokban jelentette be, hogy Chicago város és több más önkormányzat és államigazgatási intézmény is BEA-platformon alakítja ki SOA-rendszerét – adta hírül az Alerant Zrt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

Chicago városa korán elkötelezte magát a szolgáltatásorientált architektúrára (SOA) épülő informatikai infrastruktúra iránt, hiszen a város a lakosok számára nagy mennyiségű szolgáltatást nyújt, és rendkívül fontos, hogy ezek naprakészen, jó minőségben és elfogadható áron legyenek elérhetőek. Informatikai háttérként egy egyszerű, SOA-alapú infrastruktúrát alakítottak tehát ki, mely segítségével a város különböző intézményei az információkat és emberi erőforrásokat közösen tudják használni, az elkészült szolgáltatáskomponensek pedig újra felhasználhatóvá válnak. A BEA WebLogic Platform-ra épülő, centralizált rendszer az erőforrás-tervezést, a lakossági kapcsolattartást, a számlázási és pénzügyi folyamatokat, valamint az adattárház-kezelést integrálja, teszi elérhetővé több kisebb alkalmazás számára. Az üzenettovábbítást a BEA AquaLogic Service Bus, a valósidejű adatok aggregálását pedig a BEA AquaLogic Data Services Platform végzi.

A rendszerre épülő új szolgáltatások igen népszerűek a chicago-i lakosok között, mint például az úgynevezett “fizetés-teljesítés” alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy adójukat vagy a vízdíjat ezen keresztül fizessék, akár itt regisztrálják autójukat.

A rendszer működtetői azon kívül, hogy gyorsan tudnak megjelenni új funkcionalitással további előnyként érzékelik a rezsiköltségek drasztikus csökkenését, valamint a nyereségesség javulását. Ezt szemlélteti az új gépkocsi regisztrációs öntapadó matrica alkalmazása is. A rendszer a város különböző intézményeiből nyer adatokat, így be lehet azonosítani a helyi lakosokat, tudják tehát, kinek kellett volna fizetnie a gépkocsi regisztrációért, bár elmulasztotta azt. Chicago az új rendszer használatával a matricákból származó árbevételek 20 százalékos növekedésére számít a következő évben.

Az információk, valamint az emberi és technikai erőforrások megosztásából származó előnyöket használja fel a washingtoni King County közbiztonsági portál (Public Safety Portal) is, mely 20 városban összesen 34, egymástól különálló állami intézmény és magáncég rendszerét integrálja. A portál lehetővé teszi a rendőrség, tűzoltóság és más sürgősségi szolgálatok vezetői számára, hogy az előzetes tervezéshez, valamint a kritikus helyzetek közbeni reagáláshoz megosszák a szükséges információkat, például az evakuációs útvonalakról, épületek alaprajzáról vagy kórházak fellelhetőségéről. A portál gazdag tudásbázissal rendelkezik az emberi és technikai erőforrások megosztásához is. A King County közbiztonsági portál rendszere szolgáltatásorientált alapú, kiépítéséhez a BEA AquaLogic User Interaction termékét használták fel.

A BEA államigazgatási és közigazgatási ügyfeleinek száma az elmúlt időszakban jelentősen növekedett. A BEA AquaLogic User Interaction terméket választotta például a Chicagoi Lakáshivatal, Eugene és Raleigh városa, Pennsylvania és Wisconsin állam, valamint a Pittsburgh-i Egyetem. A BEA AquaLogic User Interaction segítségével az állami intézmények alkalmazásaikat egy integrált környezetben illeszthetik össze és használhatják, ezáltal több időt fordíthatnak az implementációra és karbantartásra, vagyis a megfelelő szolgáltatások kialakítására és működtetésére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés