Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyteljesítményű hibrid kupé

Dotkom

Nagyteljesítményű hibrid kupé

Demonstrációs célokra, de vezetni is élmény.

A Siemens VDO, a konszern automobil-technikai ágazata a hibrid-technológiában is előre halad: 2006 végéig egy komplett hibrid járművel kíván kirukkolni teszt és demo célokra. Ez egy turbófeltöltős 2,3 literes belsőégésű és egy 75 kW-os villanymotorral lenne felszerelve, továbbá automatikus erőátvitellel és egy nagy teljesítményű akkumulátorral. A jármű teljesen villamos meghajtással emisszió-mentesen tud majd “utazni”, de célja nemcsak a potenciális energia-megtakarítás, hanem a vezetési élmény szemléltetése is.

A hibrid autók, melyek piacát 2012-re évi 1,5 millió darabra becsülik, komoly technikai problémák megoldását követelik. Például nagyobb feszültséggel és áramerősségekkel működnek, mint a hagyományos autók villamos komponensei. A Siemens VDO többek között a „közönséges” villanymotorok tökéletesítésén és új meghajtási koncepciókon is dolgozik; azzal a céllal, hogy az autógyáraknak egy kézből mindent kínálni tudjon, ami az elektromos hajtáshoz kell.

Ezzel párhuzamosan a Siemens központi fejlesztő részlege, a CT (Corporate Technology) a teljesítmény-elektronika tökéletesítésén fáradozik, illetve működik közre több EU-projekt keretében. Ezek többek között olyan szilícium-komponenseket eredményeztek a vezérlő elektronika számára, amelyek jól tűrik a magas hőmérsékleteket. Más kutatók teljesen elektromos erőátvitellel szeretnék helyettesíteni a hagyományos mechanikai rendszert, amely egyetlen egységben valósítaná meg a “sebességváltó”, tengelykapcsoló, hajtómotor, indítómotor és generátor funkciókat, és a belsőégésű motor nyomatékát folyamatosan (fokozatmentesen) változtatható módon közvetítené a hajtott tengelyre.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés