Connect with us

Hirdetés

technokrata

Van már informatikai megoldás az IFRS előírások teljesítésére!

Dotkom

Van már informatikai megoldás az IFRS előírások teljesítésére!

Pontosabb és gyorsabb jelentések.

A Nemzetközi Számviteli Beszámolási Szabványok (IFRS) szabályozzák a hitelintézetek és a cégek beszámolási kötelezettségeit. Magyarországon a szabályozás hátterében az uniós csatlakozásból eredő jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése áll, vagyis, hogy az 1606/2002 számú (EK) rendelet szerint a nemzetközi számviteli beszámolási standardokat (IFRS) minden tőzsdén jegyzett cégnek alkalmazni kell 2005. január 1-től, konszolidált beszámolóik összeállításakor, illetve 2007. január 1-től a kötvénykibocsátókat is kötelezik az IFRS előírások alkalmazására.

„A pontosabb és a megvalósításában gyorsabb, számvitelileg zárt és tételesen alátámasztható, emberi hibákat minimalizáló kalkulációs rendszer minden érintett szereplőnek fontos” – foglalta össze a helyzetet Balkó János, az IQSYS Informatikai Rt. kompetenciaközpont vezetője. Az IFRS követelmények teljesítésére, azaz hogy a beszámolásra kötelezettek integrált módon legyenek képesek a megfelelő formátumú és tartalmú jelentések előállítására, több pénzintézet számítástechnikai fejlesztéssel reagált. Informatikai rendszerét egyszerre, illetve rövid időközökkel egymást követve, négy nagy magyar és egy külföldi lánybank is kiegészítette. Ezek: a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. (2005) az MKB Bank Rt. (2006) a K&H Bank Rt. (2006) az OTP Bank Rt. (2006), illetve az OTP Banka Slovenska (2006). Jelenleg az IQSYS az egyetlen cég Magyarországon, amelynek működőképes informatikai megoldása van az IFRS beszámolók elkészítéséhez szükséges kalkulációk elvégzésére, így ezek a pénzintézetek ennek a hazai cégnek a rendszerét vezették be. Ám a törvényi és a piaci nyomás hatására, illetve a nagyszámú érdeklődő miatt egyértelmű, hogy a kötelezett vállalatok a közeljövőben jelentős igényt generálnak, ami valószínűsíthetően az ilyen jellegű informatikai kínálatot is bővíti majd.

„Az IFRS szabályoknak való megfelelés a számviteli munkatársakon kívül nagyban érinti az adott társaságok tulajdonosait, a döntéshozókat, a pénzügyi vezetőket, a kontrolling területet, illetve az ügyviteli,- döntéshozatali-, és beszámoló-készítési folyamatok hátteréül szolgáló IT-részleget. Eddig a beszámolókat a bankok általában manuálisan állították össze” – tájékoztat Balkó János. Természetesen a manuális alatt azért valamilyen egyszerű informatikai megoldást, mondjuk egy táblázatkezelőt értve, amely számvitelileg nem volt sem zárt, sem tételesen alátámasztott. Kézenfekvő ezért, hogy ezeket a beszámolókat a bank (vagy vállalat) meglévő informatikai rendszerével készíttessék el. Ám amikor egy cég törekszik megfelelni az IFRS előírásainak, sokszor azzal kell szembesülnie, hogy az adatok nem a szükséges formában állnak rendelkezésre, illetve a cég informatikai rendszere nem képes a kívánt formátumú jelentéseket előállítani. A könyvvizsgálóknak a legnagyobb feladatot a pénzügyi instrumentumok teljes körű feltárása, besorolásuk, a valós és az amortizált bekerülési érték meghatározása, valamint a kapcsolódó könyvelés helyességének megítélése jelenti.

„A megoldások haszna egyértelmű: alkalmazása a hatékonyság jelentős növelésével jár, csökken a ráfordított munkaerő és munkaidő, növekszik a pontosság, és az azonos metódusú jelentések megkönnyítik a hasonló piaci szereplők összehasonlítását. Ez növeli a befektetők biztonságérzetét, és nem utolsó sorban segít a vállalat reális „énképének” kialakításában, megtartásában” – összegez Balkó János.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés