Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több száz letartóztatott internetes csalás miatt

Dotkom

Több száz letartóztatott internetes csalás miatt

Közel hatszáz embert tartóztattak le tavaly egy nemzetközi akció keretei között, mellyel az online csalókat kívánták kivonni a „forgalomból”.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a hét elején jelentette be, hogy közel 2,8 millió ember esett áldozatul internetes csalásoknak. A Global Con nevű akció ezt a hatalmas számot kívánta megtorolni: az Észak- és Dél-Amerikára valamint Európára kiterjedő hadművelet során 565 embert tartóztattak le 2005. március 1-e óta. A hatóságok által online csalással vádoltak zöme Spanyolországból került ki, a lista második helyén az Amerikai Egyesült Államok áll, míg sorban Kanada és Hollandia következik.

Szinte hihetetlen, de még mindig vannak olyanok, akik bedőlnek annak az ócska trükknek, hogy egy általuk ismeretlen szerencsejátékon nyertek úgy, hogy korábban nem is volt kapcsolatuk ezzel a szolgáltatással. Az ilyen becsapások mindig az emberi hiszékenységre alapoznak: miután elhúzzák a gyanútlan áldozat orra előtt a mézesmadzagot, arra kérik, hogy fizesse ki a kezelési költséget vagy a helyi adókat, hogy hozzájuthasson a nyereményhez. Természetesen a „nyertes” sosem lát pénzt viszont.

A fent említett 2,8 millió pórul járt internetező zsebéből összesen mintegy 1 milliárd dollárt húztak ki a csalók, tehát átlagosan 360 dollárral károsult minden érintett, közölte az USA Igazságügyi Minisztériuma. A kormányzati szerv megállapítása szerint ezen emberek között magas az idősek aránya, mert ők hajlamosabbak hinni egy e-mailes vagy telefonos ajánlatnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés