Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook 1 kg alatt

Dotkom

Notebook 1 kg alatt

Szuperkönnyű hordozható számítógépet jelentett be az itthon leginkább autóiról ismert Mitsubishi.

Napjaink egyik fő trendje a minél nagyobb kijelzők megjelenése és elterjedése a mobil számítástechnikában. Ez főként annak köszönhető, hogy sokan asztali számítógépük helyett veszik a noteszgépeket, csak minimális mértékben hordozzák az eszközt, így nem probléma az sem, ha a kijelző 17 colos képátlóval rendelkezik. Mindazonáltal az ultraportable kategória nem halott, amit a Mitsubishi is igyekszik alátámasztani legújabb modelljével.

A kajszibarack névre (Apricot) keresztelt notebook AL C sorozata minden idők egyik legkönnyebb hordozható számítógépe: tömege mindössze 996 gramm, tehát még az 1 kilogrammot sem éri el. A speciális fémötvözet, ami a kis eszköz vázát, burkolatát adja, sokat segített a súlycsökkentésben. Természetesen az is hozzájárult a noteszgép könnyű hordozhatóságához, hogy a kijelzője relatív kis méretű lett: habár erről pontos adatok még nincsenek, a bemutatott kép alapján 12-13 colosra tehető az LCD képátlója.

Az évek óta megszokott trend szerint Centrino technológián alapul az eszköz: egy 1,2 GHz-es, alacsony energiaigényű Pentium M (a család 753-as tagja) dolgozik az alaplapban. Emellé 256 MB-nyi operatív tár tartozik, melyet 1280 MB-ig lehet bővíteni. A háttértároló funkciókat egy 1,8 colos, 20 GB kapacitású winchester látja el, ezt a határt 100 GB-ig lehet kitolni. Optikai meghajtó csak USB révén csatlakoztatható; a beépítettség kényelmét fel kellett áldozni a minél kisebb tömeg elérése érdekében.

Körülbelül 2000 dolláros áron kerül forgalomba Japánban az Apricot AL C.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés