Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letartóztatták a „botmestert”

Dotkom

Letartóztatták a „botmestert”

Egy 20 éves amerikai fiatal PC-k százezreit irányította, szervezte botnet hálózatba. Végül az ő kezén is kattant a bilincs.

Jeanson James Ancheta annak a titkos, „földalatti” hackercsoportnak volt a tagja, amelyik bot támadásokat hajtott végre számítógépek ellen. Egy Windows sebezhetőség révén áldozatul esett számítógépek szoftvereiben a támadások nem okoztak kárt, tökéletesen használhatóak maradtak a rendszerek; a botnet célja az volt, hogy pénzt termeljen tulajdonosának. Ezt többféle módon érte el: reklámokkal bombázta a felhasználókat, phishing és spam küldésére kényszerítette a zombi számítógépeket illetve pénzért a hálózat minden tagja egy adott szervert támadott (szolgáltatásmegtagadásra irányuló kísérlettel – DoS).

Ancheta még novemberben jutott rendőrkézre, s a Los Angeles-i férfi most bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok kormányzata által használt számítógépekben való károkozásban, bűnszövetkezetben való részvételben és csalásban. Az összesen 17 rendbeli vádirat elég komoly büntetést jelez előre: akár 25 év börtönt is kaphat az amerikai. Igaz, az ügyészek szerint a szövetségi ajánlások ilyen esetekre öt és hét év közötti szabadságvesztést írnak elő.

Thom Mrozek, az ügyben részt vevő egyik államügyész szerint Ancheta közel fél millió számítógépet hajtott uralma alá. A vád képviselői szerint azért egyedi az ő esete, mert ez alkalommal olyan online bűnöző akadt horogra, aki komoly pénzeket „akasztott le” bothálózatának bérbeadásával, a zombi gépek reklámozási célokra való felhasználásával. Ancheta egyébként valószínűleg akkor követett el végzetes hibát, amikor megtámadta az Egyesült Államok haditengerészetének egyik központját, illetve a védelmi minisztérium számítógépes rendszerét.

A férfi beleegyezett a 15 ezer dolláros kártérítésbe, melyet a katonai intézmény kárainak enyhítésére fordítanak; emellett elkobozták 60 ezer dollárját, BMW gépkocsiját és a teljes számítógépes felszerelését is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés