Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gábor Dénes-díjak 2005-ben

Dotkom

Gábor Dénes-díjak 2005-ben

Budapesten, 2005. december 22-én átadták a 2005. évi Gábor Dénes-díjakat – melyet a jelentős szellemi alkotásokat létrehozó szakemberek tevékenységének elismeréseként adományozzák – az Országházban, minden évben, 1989 óta.

Az elismeréseket Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Csepeli György az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, John Nichols brit nagykövet, valamint Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora adta át. Az esemény ünnepeltjeit és a díj létrehozóit Mandur László az országgyűlés alelnöke köszöntötte.

A GKM vezetője arról beszélt, hogy a vállalatoknak is fontos az innováció és a saját kutatási, fejlesztési bázisok kialakítása. A gazdaság egyik legfőbb mozgatórugójának nevezte az innovációt. Hangsúlyozta: Magyarország célja az Európai Unióba lépve, hogy a régió legversenyképesebb országa legyen. Ehhez adottságait, az elhelyezkedését és a tudást jól tudja haszni. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2010-re a világ leggyorsabban fejlődő tudásalapú társadalma legyen, amelyhez olyan emberek segítenek, mint akiket most kitüntettek – emelte ki beszédében Kóka János.

A 17. alkalommal átadott díjat az idén Kovács F. László vegyészmérnök, mérnök-közgazdász, a BorsodChem Rt. vezérigazgatója; Lustyik György fizikus, a biológiai tudományok kandidátusa, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézet Sejtanalitikai labor vezetője a Soft Flow Hungary Kft. igazgatója; Pap László villamosmérnök, az MTA levelező tagja, a BME Híradástechnikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Nyiredy Szabolcs gyógyszerész, az MTA levelező tagja, a Gyógynövény Kutató Intézet Rt. elnök-igazgatója; Somosi László gépészmérnök, energiagazdálkodási gazdasági mérnök, a Pannonpower Holding Rt. elnök-vezérigazgatója; Tóth László gépészmérnök, a műszaki tudomány doktora, a Bay Zoltán Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet igazgatója; és Kocsor András programtervező matematikus, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa vehette át. In memoriam Gábor Dénes elismerő oklevelet kapott Horvai György, az Iparfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke évtizedes szakmai, erkölcsi és anyagi támogatásáért, amellyel hozzájárult a Gábor Dénes-díj fenntartásához, presztízsének növeléséhez. Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat kapott Nagy Zsolt, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar ötödéves hallgatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés