Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az egyik legnagyobb adatlopás: 1,5 milliárdnyi eltulajdonított adatfile

Dotkom

Az egyik legnagyobb adatlopás: 1,5 milliárdnyi eltulajdonított adatfile

Az Egyesült Államok szövetségi nyomozói minden idők egyik legnagyobb adatlopásának nevezték azt az ügyet, melyben egy floridai férfit vádolnak a hihetetlennek tűnő eset elkövetésével.

Az Acxiom Corp. nevű vállalat több mint 1,5 milliárdnyi adatállományát szerezte meg Scott Levine. A 46 éves floridai férfit az USA kerületi bíróságán az esküdtek bűnösnek találták 120 rendbeli online lopásban, kétrendbeli csalásban és az igazságszolgáltatás akadályozásában. Az ítélet várhatóan a jövő év elején, január 6-án születik majd meg.

Mindez egyben óriási büntetés kiszabását is jelentheti. A helyi törvények szerint minden egyes lopás 5 éves börtönbüntetéssel és 250 ezer dollárnyi kártérítéssel büntethető, míg a csalások egyenként 10 év szabadságvesztést és negyedmillió dollárnyi kártérítést jelenthetnek. Az igazságszolgáltatás akadályozása akár 20 évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után, valamint további 250 ezer dolláros kártérítést. Ez összesen akár 640 év fogság és több mint 30 millió dollárnyi büntetés is lehet, ha kumulatív módon számítjuk. Sokat talán már nem számít ekkora tétel mellett, de az esküdtek a pénzmosás vádja alól felmentették Levine-t.

Miért várhat mindez az amerikai férfira? Nos, azért, mert Levine durván 16 hónapon keresztül folyamatosan meg-megcsapolta az Acxiom rendszerét. A 2003 augusztusában véget ért periódus alatt egy biztonsági hiba kihasználásával volt képes véghez vinni tettét, és ellopni az állományokat – összesen több mint 1,5 milliárdnyit. Ezzel címekhez, e-mailcímekhez, hitelkártya adatokhoz és csekkszámlaszámokhoz fért hozzá a férfi. Érdekes módon a személyazonossággal nem élt vissza, „csupán” saját, Snipermail.com nevű cégét kívánta felvirágoztatni az illegálisan megszerzett adatok révén. Az alkalmazottai közül egyébként többen Levine ellen vallottak, a büntetésüket csökkentő vádalku reményében. A férfi ügyvédje ezért igyekezett bizonyítani, hogy a férfi korábbi alkalmazottai összeesküvésének áldozata (kevés sikerrel).

Levine már jó ideje a rácsok mögött ül: esete tavaly júliusban került először a bíróság elé, mely az Egyesült Államok igazságügy-miniszerének helyettese, Christopher Wray szerint minden idők egyik legnagyobb személyes adatlopásának tűnik. A világ egyik legnagyobb fogyasztói adatbázisával rendelkező Acxiom azóta megerősítette védelmét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés