Connect with us

Hirdetés

technokrata

2001 óta 1.300-an végeztek a Cisco Hálózati Akadémiai Programban

Dotkom

2001 óta 1.300-an végeztek a Cisco Hálózati Akadémiai Programban

A képzés az Országos Képzési Jegyzékben is szerepel.

Magyarországon jelenleg 78 Cisco Hálózati Akadémia működik, ahol a diákok e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb informatikai, hálózati ismereteket. A programban részt vevő diákok összlétszáma közel 2400 fő. A Cisco Hálózati Akadémia Programban az idei tanévben 18 oktatási intézményben újabb 204 diák fejezi be tanulmányait, 1300 főre növelve az eddig végzett hallgatók összlétszámát. A végzős diákoknak Magyar Bálint oktatási miniszter, Dr. Harnos Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, valamint Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtotta át a diplomát.

„A szakképzési rendszer reformja során célunk, hogy a diákok modern, a piac igényeinek megfelelő, jó elhelyezkedési esélyeket nyújtó szakmákat tanuljanak, és tanulmányaik során az adott iparág legújabb technológiai fejlesztéseit sajátíthassák el. A magán- és közszféra összefogásával működő Cisco Hálózati Akadémiai Program ezen értékek mentén fejti ki tevékenységét.” – mondta a diplomaosztón Magyar Bálint oktatási miniszter.

A hazai szakképzés megújításával párhuzamosan az Oktatási Minisztérium tervezi a Nemzeti Szakképzési Intézet koordinációjával zajló országos szakmai versenyek összehangolását a kétévente megrendezésre kerülő WorldSkills világversennyel. Az NSZI szervezésében megvalósuló „A Szakma Kiváló Tanulója Verseny”-ben a hálózati akadémia diákjai közül az idén először közel 30 induló mérhette össze tudását az Informatikai hálózati rendszertelepítő és üzemeltető kategóriában.

„A magyarországi szakképzési rendszer korszerűsítése szempontjából nagyon fontos, hogy a magyar diákok nemzetközi porondon, a szakmák világversenyében is megmérettethessék magukat.” – tette hozzá Magyar Bálint.

A 2004/2005-es tanév során – a hálózati technológiák folyamatos innovációját tükrözve – bevezetésre került a Cisco Hálózati Akadémiai Program megújult, magyar nyelvű tananyaga (3.1-es verzió). Ezzel egyidőben a képzés kibővült a Wireless és Security specializációkkal.

A vezetéknélküli (Wireless) technológiákkal foglalkozó modul keretében a diákok elsajátíthatják a vezetéknélküli hálózatok tervezését és telepítését, a Security kurzus pedig a hardveres és szoftveres hálózatbiztonsági megoldásokkal, a számítógépes hálózatok biztonsági igényeinek és kockázatainak feltérképezésével, és az ezek ellen való védekezési lehetőségekkel ismerteti meg a diákokat.

Az elmúlt évek során országossá fejlődött Cisco Hálózati Akadémia Program keretében 2004. január 19-én – oktatási intézményen kívül először – indult hálózati szakemberképzés a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetben. 2004 decemberében a Kecskeméti Büntetés Végrehajtási Intézetben kezdődött meg az oktatás. A cél – az intézetek szabályait maximálisan szem előtt tartva -, hogy a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely segítséget nyújt a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. A társadalmi integráció egy másik formáját szolgálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével együttműködésben elindított Cisco Certified Networking Associate (CCNA) képzés. A következő tanév új kihívása, hogy miként lehet a hálózati ismeretek elsajátításában a látássérült és gyengénlátó diákokat is segíteni.

A Cisco Hálózati Akadémiai Program a 2005/2006-os tanévben tovább bővül. A bővülés anyagi hátterét jelentős részben a Cisco Systems és a program mecénásai által nyújtott támogatás biztosítja. A Cisco Systems az 1999-es indulás óta összességében több mint 250 millió forintot fordított a hálózati akadémiákra. A támogatók az eddigiekben több mint 100 millió forintot ajánlottak fel, ami a 2005/2006-os tanévben további 36,6 millió forinttal nő. A program fő támogatói, az Accenture Kft. 11 millió forint, az AES Magyarország csoport 8 millió forint, a T-Online Magyarország Rt. pedig 6 millió forint támogatást ajánlottak fel az új tanévben az akadémiai közösség számára. A program további támogatói a Convergys Magyarország Kft., a Getronics Magyarország Kft, Legrand Rt. és a Netvisor Kft. A szponzoráció az akadémia hálózat további megerősítését, új akadémiák és gyakorlati képzőhelyek (informatikai hálózati laborok) létrehozását és a vezetéknélküli hálózati ismeretek bevezetését szolgálja. A rendelkezésre álló támogatási keretből közel 40 akadémia kap támogatást, melyek közül a következő tanévben 14 lokális akadémián kb. 100-150 diák kezdheti meg a vezetéknélküli hálózati ismeretek elsajátítását.

Az Accenture felajánlását a vezeték nélküli ismeretek oktatására és kiemelten felsőoktatási intézmények támogatására fordítja. A észak-magyarországi régióban jelenlévő AES Magyarország borsod megye két akadémiáját (Kazincbarcika és Miskolc) támogatja. A T-Online két, vezetéknélküli képzést indító regionális akadémia támogatása mellett felajánlásával a Budapesti Műszaki Főiskolán 6 vak hallgató CCNA tanulmányait is segíti.

Az 1997-ben elindított Cisco Hálózati Akadémiai Programban jelenleg 160 országban 10 000 akadémián 1,6 millió diák vesz részt, a magyarországi akadémiai közösséget 78 akadémián több mint 2400 diák és 189 oktató alkotja. A 2005/2006-os tanévben a vezetéknélküli technológiákra vonatkozó képzések megjelenésével a diákok létszáma várhatóan tovább növekszik.

A képzés az Országos Képzési Jegyzékben is szerepel, amely alapján a diákok „Informatikai hálózatirendszer-telepítõ” képesítést kaphatnak a vizsgák sikeres teljesítésével. A Cisco Systems a végzős diákok szakmai pályafutásának támogatására is nagy hangsúlyt fektet, a Cisco Hálózati Akadémia Program honlapján a végzős diákok karrierjük alakításához kapnak segítséget: konkrét állásajánlatok, elhelyezkedési lehetőségek, nyári munkák, karrierépítési és álláskeresési készségfejlesztő tanácsadás szerepelnek az oldal kínálatában. A diákok döntő része felsőoktatási intézményekben tanul tovább.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés