Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hibás tömörítési eljárás miatt kiszolgáltatott szoftverek

Dotkom

Hibás tömörítési eljárás miatt kiszolgáltatott szoftverek

Egy széles körben használt adattömörítési eljárásban felfedezett biztonsági hiba sok szoftveralkalmazást tett sebezhetővé.

A nyíltforrású zlib komponensben egy puffertúlcsordulásos hibára bukkantak, számolt be a fejleményekről tegnap a dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia weboldalán. Egy speciális feltételeknek megfelelő állomány elküldésével ennek révén a támadó akár át is veheti az ellenőrzést a megtámadott számítógép felett, vagy elérheti a sebezhető alkalmazás lefagyását.

Azért okoz nagy problémát a fenti hiba, mert a zlib nagyszámú nyíltforrású és jogvédett szoftverben implementálásra került. Az adattömörítést és kicsomagolást végző komponens például a legtöbb linuxos és BSD-s disztribúciónak is eleme. A Wikipedia szerint amolyan de facto szabvány lett a zlib az idők során, annyira meg voltak elégedve vele felhasználói.

Tavis Ormandy, a Gentoo Linux biztonsági auditáló csapatának egyik tagja fedezte fel a sérülékenységet. Egy e-mailes interjúban megemlített néhány alkalmazási területet, hol okozhat problémákat a fenti hiba: például az Xbox játékkonzol esetében és a mobiltelefonoknál, vagy az OpenSSH-nál. Ezek mind az 1.2.2-es változatot – vagy valamely korábbi verziót, amelyek a Secunia szerint mind érintettek lehetnek – alkalmazzák. A dán cég egyébként maximális veszélyességűnek, highly criticalnak sorolta be a zlib sebezhetőséget.

A Cnet megkereste a zlib egyik társkészítőjét, Mark Adlert. Adler arról tájékoztatta az amerikai médiát, hogy már elkészült az 1.2.3-as változat, amely mentes ettől a hibától. Több disztribúció esetében meg is történt a javítások közzététele: például a Suse, a Red Hat, a Gentoo, az Ubuntu, a Mandriva és a Debian is kiadta már a szükséges frissítéseket, melyeket ajánlott minél hamarabb beszerezni az érintetteknek. A Microsoft közlése értelmében a jelenleg támogatott Windows változatok nem veszélyeztetettek, ámbár a redmondi szoftverfejlesztő más termékeit érintheti a probléma. A zlib komponenst használja többek között például az Office, az MSN Messenger és az Internet Explorer is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés